Първанов: В случая с ЦИК, президентът не подходи прецизно

13608
Първанов: В случая с ЦИК, президентът не подходи прецизно
Снимка: БГНЕС

Институциите в България са в остър конфликт. Той се вижда във всяка стъпка, която предприемат управляващите и това влияе негативно върху развитието на страната.

Това заяви пред журналисти в Казанлък Георги Първанов (президент 2002 – 2012), съобщиха от пресцентъра на АБВ. Като пряко доказателство на думите си той посочи последния скандал разтърсил държавата около назначенията на ново ръководство на ЦИК.

Първанов: АБВ няма да се коалира с ДПС и "Атака"

АБВ няма да се коалира с ДПС. ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление...

„В случая с ЦИК, президентът според мен не подходи прецизно. Колкото и да съм критичен към ДПС, трябва да призная, че в случая те бяха ощетени. Още по-неприятно е обаче това, че парламентарното мнозинство реши да си върне на опозицията, като ги лиши от място в ръководството на ЦИК. Т.е. това са едни игри на дребно, които само дискредитират институциите“, посочи Първанов.

Според него един от големите проблеми на България в момента е отсъствието на качествени лидери, което води до загуба на позитивите, които страната ни с много усилие все пак е успяла да постигне в годините на прехода. „Членството в ЕС и НАТО, икономическият подем, който имаше за един дълъг период, за мен са позитивни факти. За съжаление се вижда, че процесите не са необратими. Процесите и в политическото пространство могат да бъдат затормозени от амбициите на един или друг лидер. И в икономически план, както се вижда, кризите обикновено ни удрят много по-силно. За това на България й трябват лидери“, заяви той.

Георги Първанов коментира и очакванията си за представянето на АБВ на предстоящия евровот, както и перспективите пред гражданската инициатива: „Нашата амбиция е да отворим чадъра на идеите. Ще търсим взаимодействие с други политически формации, защото изходът от кризата не е само ляв или десен. Аз смятам, че ние ще получим един силен резултат на евроизборите. Идвам от Стара Загора, където снощи усетих подкрепата на хиляди граждани от региона и вярвам, че така ще бъде и за в бъдеще. АБВ не е просто част от лявото пространство. Ние ще правим силна лява политика. По-силна, по-адекватна, по-успешна от БСП“, посочи Първанов. В заключение той изрази разочарование и съжаление от това, че ръководството на социалистите хвърля целия си ресурс за натиск върху членовете и симпатизантите на АБВ в страната, вместо да се съсредоточи в битката срещу основния опонент на левицата в България - ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика