X
 
 

Работодатели и синдикати не се разбраха за "майчинските права" на бащите

556 0
Работодатели и синдикати не се разбраха за "майчинските права" на бащите
Снимка: БГНЕС
Преработката на Кодекса на труда ще удовлетвори всички страни и интересите на работодателите и тези на и синдикатите и самите работещи, където се е въвеждал по-либерален режим за работодателите.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Три становища са разгледани на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Първото становище е по проекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Румен Христов. Промените в Кодекса на труда се преработват за по-балансирано предложение на промените от министрите на социалната политика Зорница Русинова и на земеделието Десислава Танева, поясни Дончев.

Промените, които ще се направят, касаят еднодневните трудови договори. Законопроектът е оттеглен и изпратен за мнение от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Дискусия в Тристранния съвет имаше по отношение на разширяване на кръга на лица, които се ползват от социална защита заради деца до 3-годишна възраст. По време на дебата не бе постигнат консенсус между работодателите и синдикатите.

Депутатът от БСП Георги Гьоков заяви, че съпрузите трябва да имат равни права и защити от уволнение при деца до 3 години. Мотивите са да се осигури социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права. Това се прави заради сериозната демографска криза.

Младите семейства, според Гьоков, трябва да бъдат насърчавани да имат деца и сигурността на работното място за родители или осиновители на деца и на техните съпрузи и живеещи на съпружески начала, може да подпомогне това. Мотивите за закрила на съпрузите е, че мъжете са тези, които осигуряват финансовата стабилност в българските семейства.

Работодателските организации искат намаляване на отпуска по майчинство. Симеон Василев от Асоциация на индустриалния капитал коментира, че в България е най-дълъг отпускът по майчинство. В същото време, според Василев, проблемът с демографската криза няма да се реши по тази линия, а с ръст в икономиката. От своя страна Божидар Данев от БСК посочи, че се натоварва икономиката с административни промени без да има оценка на въздействието от тях.

Томислав Дончев поема Тристранката

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев става председател на Националния съвет за тристранно съ...

Димитър Бранков от БСК коментира, че за последните 25 г. са изгубени над 45% от работните места в страната, а с над 30% е намалял броят на населението. Според него са необходими мерки за демографския проблем. В момента закрилата на работниците от уволнение е прекомерна мярка. Той също подчерта, че у нас има най-дълъг отпуск за майчинство.

От КРИБ се присъединиха към исканията на останалите работодателски организации и по отношение на закрилата на хората от уволнение, както и за отпуска за майчинство. Те настояват да има повече гъвкавост за работодателите и за работниците, които са с ниско образование.

Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” заяви, че трябва да се изяснят статутите по семейно съжителство. От КНСБ пък допълниха, че има много работодатели, извън икономиката. Относно продължителността на отпуската за дете, синдикатите от КНСБ заявиха, че подкрепят законопроекта.

Истинската причина за демографската криза е отворения пазар и факта, че българските работодатели са в остра конкуренция с тези в другите страни, коментира Дончев. Той заяви и, че на днешния НСТС е създадена и организация за работата на съвета до края на годината. Приетият план трябва да бъде актуализиран с точките и темите като това трябва да стане до 10 дни.

Важни за правителството са теми като прекратяване на злоупотребите с ТЕЛК-ови пенсии, нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и бюджетното законодателство и местните данъци и такси.

Предлагат Кодексът на труда да пази не само младите майки, но и бащите, бабите и дядовците

Социалдемократите искат закон да пази работното място на родителите на децата до тригодишна възраст. Те са готови и със законопроект за...

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че Законът за адвокатурата е бил отхвърлен от Тристранния съвет преди година и половина, но миналата седмица е минал на първо четене през правната комисия в НС. Този закон е безогледен лобизъм, смята Симеонов.

Относно идеята за въвеждане на отделна минимална работна заплата за млади висшисти, които работят по специалността си, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че няма реална статистика колко от работещите на минимална работна заплата са висшисти. Освен това според рейтинговата система на университетите в страната има с 40% по-добра реализация на висшистите, които работят с по-висока от минималната работна заплата.

Дончев допълни, че това предложение трябва се разгледа по-сериозно. Минималната работна заплата, според него не винаги е въпрос на публични разходи, а е свързана и с цената на труда и съхраняването на работната сила.

Симеонов заяви, че това е един от приоритетите на тристранката и работодателските организации искат правила за определяне на работната заплата, а не това да става административно без да се посочва защо и как.

Относно еднодневните трудови договори министър Русинова коментира, че тя и министър Танева са се срещали с работодатели от земеделския бранш и след срещата става ясно, че законопроектът на Румен Христов решава малка част от проблемите. Основните проблеми са свързани с прилагането на тези еднодневни договори. от началото на годината са над 111 хил. сключените еднодневни договори и това дава резултат в осигурителната система. Сега трябва да се намери по-гъвкаво прилагане на тези договори. Търси се нов механизъм за отчитане на работата, нещо, което се прилага в други страни като рамков договор с ежедневно отчитане на часовете, което може да става със стикери и талони и може да се приложи още през този летен сезон.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално