Радев: Има външна намеса в обществото и политиката у нас (ВИДЕО)

2649
Радев: Има външна намеса в обществото и политиката у нас (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Гледахте на живо в Actualno.com обръщението на президента Румен Радев

В 17:00 часа днес (11.04.2017 г.) президентът Румен Радев направи обръщение към нацията.  Какво каза в него той - вижте ТУК. П...

На парламентарните избори станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. Новото Народно събрание трябва да работи за усилване на имунитета на държавата. Това заяви в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Държавният глава заяви, че след вота проблемите остават, като „тези проблеми не са само външното вмешателство в избирателния процес”, а има също „систематично и дълбоко проникване в обществото и политическия живот в страната”. 

Той приветства Министерството на правосъдието за "куража" да формулира конкретни предложения за законови промени за гласуването в чужбина.

"Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува промени", заяви Радев в изявление към нацията. Той каза още, че България е преживяла покрай изборите организиран опит за влияние отвън. "Не допуснахме това да се случи, отсече Радев, като допълни, че става дума за "систематични опити за проникване", добави държавният глава.

Миналата седмица Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които се редактираше и Изборният закон с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина.

Президентът Радев изпрати съболезнования до своя египетски колега

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Арабска република Египет Абдел Фатах ас-Сиси по повод терористи...

"Приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет", каза Радев.

Най-оспорвано стана именно предложението за въвеждане на уседналост при парламентарни и президентски избори, което означава право на глас за гражданите, които са живели у нас най-малко три месеца преди вота. Стана ясно, че промените са били подготвени с активното участие на президентската администрация.

В последствие проектът беше оттеглен, а шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев беше уволнен.

В посланието си към депутатите президентът излезе и извън темата за вота в чужбина, като подчерта, че „българите чакаме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор”. Последното, което вероятно визира новите цени на природния газ, на водата и топлоенергията, идва в деня, в който прокуратурата обяви, че ще атакува решението на КЕВР за цената на водата в София и че обмисля дали да атакува решението за поскъпването на природния газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика