Радев кани експерти от БСП в служебния кабинет

2875
Радев кани експерти от БСП в служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

„Госпожо Нинова съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат независимо от своите политически пристрастия, които да бъдат обединени около една важна цел – провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. В тази връзка имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които между другото изпълниха успешно мисията си в предишното назначено от мен правителство“, каза президентът Румен Радев, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова върна мандата за съставяне на правителство.

Румен Радев заяви, че разбира мотивите на БСП и оценява да не стане мандатен носител на експертно, програмно или друго правителство. България има нужда от мандат с политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Ако след тези избори стигнем до същата патова ситуацията и България не може да състави кабинет, може да изпадне в политическа и конституционна криза, предупреди Радев.

Той призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на дневния ред на България – възстановяване на демократичните институции, върховенство на закона, борбата с пандемията, с фалитите и с бедността.

Нинова взе и върна мандата на президента, страната отива към предсрочни избори

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарната група в 45-ото Н...

Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява своята отговорна конституционна роля да бъде гарант на стабилността в демократичните процеси, увери Радев. „Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори“, настоя Радев, като допълни, че новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание.

Президентската администрация работи интензивно, подготви правилата и всички необходими документи. На 7 май от 09.00 ч. президентът ще изслуша кандидатите за ЦИК и очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще бъде разпуснато Народното събрание с указ и ще бъде назначено служебно правителство. В тази ситуацията се очертава предсрочните парламентарни избори да бъдат на 11 юли.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова спази заявката от решението на пленума на партията на Велика събота и веднага, след като взе папката с мандата, я върна на държавния глава. „Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса – да приеме социални и икономически, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост и да направи ревизия за разграждане на модела Борисов. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората политическа партия, но уви тя не беше поета, а новите политически субекти декларираха, че не биха подкрепили правителство дори с надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Няма промяна в нашата позиция, така че заповядайте, връщаме мандата“, обоснова се Нинова.

Тя благодари за отношението на президента към българската левица, но дали ще има експерти от БСП в служебния кабинет, първо трябвало да се произнесе Националният съвет на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика