Радев критикува сделката за F-16 и драстичното намаляване на субсидиите

7620
Радев критикува сделката за F-16 и драстичното намаляване на субсидиите
Снимка: БГНЕС

Офертата на САЩ за новите ни изтребители е 3, 45 млрд.лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. Това е . Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета.

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС. Това заяви президентът Румен Радев пред "Панорама" по БНТ.

Каракачанов: Закупуването на бойни самолети ще увеличи държавния дълг

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем самоле...

„Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддържка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, обърна внимание президентът.

Радев посочи, че реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на правителството по отношение на американското законодателство.

„За да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин- орязване на пакета, и то жестоко“, подчерта той.

„Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“, изтъкна Радев.

Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд. лева, който правителството трябва да даде.

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV. Това става, след като ...

„Ако не го даде сега, тези 3 млрд., изникват много въпроси. Кога този самолет ще придобие пълни многоцелеви възможности, пълния пакет въоръжение, така както сме заявили, и много други въпроси. Рискуваме и поддръжката му, защото липсват редица важни елементи от неземния пакет оборудване“, каза още държавният глава.

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.

Той не пропусна да кометгипа и темата с Гоце Делчев.

Гоце Делчев е бележит български революционер, подерта президентът, коментирайки днешния скандал с Македония на тази тема. Договорът между България и Македония е декларация с добри намерения, а между Македония и Гърция с конкретни ангажименти.

За нас е важно да се пресече кражбата на българската история и тази комисия няма да се справи с този проблем. Винаги ще подкрепяме Македония по нейния европейски път, но това не може да е безусловно, каза той.

Държавата има пари за самолети и субсидии, но не и за болни деца

България ще купи бойни самолети F-16 от САЩ, като се очаква да плати за тях сума от порядъка на около 2 млрд.лв. Няма да се спирам подр...

Държавният глава изказа мнение и за партийната субсидия.

"Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България, но тя не може да бъде и прекалено ниска. „Партийната субсидия не може и да бъде прекалено ниска, защото рискът го споделят всички- зависимост на партиите от външни интереси“, заяви Румен Радев.

„И в хода на предизборната кампания, и във встъпителното си слово пред Народното събрание ясно съм изразявал своята позиция по този въпрос- че субсидиите трябва да бъдат намалени, и то чувствително, но все пак да имат едно разумно ниво. Така че партиите да не изпадат в зависимости от бизнес кръгове и интереси“, посочи държавният глава.

България я няма на инвестиционната карта на Китай, подчерта още Радев в навечерието на посещението си в Поднебесната империя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика