Радев очаква електронно гласуване, което да гарантира честни избори

1126
Радев очаква електронно гласуване, което да гарантира честни избори
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев очаква моделът на дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронния вот.

Това е заявил държавният глава на среща в президентството днес с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.

Гришо се срещна с президента Радев (СНИМКИ)

Държавният глава Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с най-добрия български тенисист Григор Димитров. Президентът по...

Двамата са се обединили около позицията, че въвеждането на електронния вот ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който българите в чужбина участват в изборите, посочват от администрацията на държавния глава.

"Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина", е посочил Радев. Той е поздравил Алексиева за прозрачното и честно организиране от страна на ЦИК на изборния процес през последните години.

Председателят на ЦИК от своя страна е запознала държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя е изтъкнала, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област. До края на годината предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване. Ще бъде изготвен анализ, на чиято основа ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори през 2018 г. Преди време се разбра, че симулациите ще струват 33 хил. лева.

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Според 70% от българите президентът трябва да има водеща роля в контрола над антикорупционния орган

В началото на есенния политически сезон корупцията се оказва в центъра на политическия дебат, а и на законотворчеството. Ключов се очер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика