Реформаторът Делчев смята, че олигархията има интерес от мажоритарни избори

1590
Реформаторът Делчев смята, че олигархията има интерес от мажоритарни избори

Преобладаващото мнение беше, че Реформаторският блок (РБ) не може да участва в правителство в рамките на този парламент, тъй като това ще е правителство с мандата на някои от малките партии. Ние от РБ имаме пълната готовност да отидем на избори и да докажем, че искаме и ще постигнем напредък в така отлаганите реформи. Това заяви Димитър Делчев, депутат от Движение България на гражданите и Реформаторския блок. Ако българския народ е решил, че е готов за промяна, ние сме готови за избори, добави той.

Делчев каза и, че от РБ са против предлаганата промяна за мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура, защото мажоритарните избори ще задълбочат проблемите с контролирания и купения вот. По думите му олигархията има интерес от мажоритарни избори, защото много по-лесно ще се купуват гласове. Мажоритарните избори са по-скъпи от пропорционалните избори, отбеляза още Делчев в ефира на БНТ. Ако парламентарните избори сега са на един тур, те ще станат на два тура и така партиите ще похарчат двойно пари.

Партиите не горят от желание да подкрепят чист мажоритарен вот

Партиите нямат никакво намерение да гласуват за въвеждането на мажоритарна система за избор на депутати с абсолютно мнозинство в два ту...

Ние имаме едно предложение - в листата на всяка партия избирателят да може да пренареди кандидатите както иска. Така преференциите да станат без праг, уточни Делчев. По думите му няма време за прекрояване на районите в страната, за да се случи мажоритарният вот за предсрочните парламентарни избори. Така, ако прекрояването бъде зле направено, от него печелят етническите партии, отбеляза ще Димитър Делчев.

Госпожа Мая Манолова в качеството си на омбудсман осъществи нещо като представителство на инициативния комитет на референдума. Лично аз очаквах повече във вчерашния ден, заяви от своя страна Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента.

При всички положения законопроектът за мажоритарния вот е внесен в Народното събрание. ГЕРБ стои изцяло зад и подкрепа волята на избирателя за проведения референдум, отбеляза още Кирилов. Тоест ние ще подкрепим отговора "Да" на всеки един от трите въпроса. Основният проблем, който е останал неразработен, е районирането на страната. Истината тук е, че това е много трудна задача. Трудно е да намерим обективен критерий при районирането освен да разчитаме на общ математически модел, но той пък има субективна роля. Другият голям проблем, който изисква решение, е как биха гласували българите в чужбина, коментира още Кирилов.

Около четири мандата сме давали за избирателен район "Чужбина", защото оттам получаваме малко над 100 000 гласа, което на фона на избирателната активност в страната не е толкова високо, подчерта председателят на правната комисия. По думите му трябва да се намери начин така да се зачита гласа на българите в чужбина така, че той да бъде еднакъв и съответен на българите у нас.

Манолова и сценаристите на Слави внесоха мажоритарния проект

Омбудсманът Мая Манолова, придружена от представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума на Слави Трифонов - сценарис...

Actualno.com припомня, че вчера, 21.11.2016 г., омбудсманът Мая Манолова, придружена от представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума на Слави Трифонов - сценаристите на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов и Тошко Йорданов, внесе в парламента законопроект за изменение на Изборния кодекс, касаещ мажоритарния вот.

На въпрос на Actualno.com какво точно предвиждат текстовете, внесени от нея, Манолова уточни: "Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина". Това на практика означава, че българите в чужбина ще изпращат 9 депутати в парламента. Според текстовете на омбудсмана за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда с участието на двамата кандидати с най-много гласове на първи тур, не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур.

Текстовете предвиждат всички 240 народни представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура. На въпрос какво ще последва, ако депутат бъде избран за министър, тя уточни, че ще се организират нови частични избори в съответния район за определянето на негов заместник. Първоначално се обмисляло да се въведе френският модел, при който всеки кандидат-депутат си има и свой „подгласник“ за такива ситуация. „Но така на хората ще им се сервира неизбран от тях човек“, обясни Манолова.

Какво каза още омбудсманът по темата, припомнете си ТУК

Цонев за мажоритарната система на Слави: За ДПС ако не е изгодно, в никакъв случай не е вредно

Смятаме, че не можем да не се съобразим с волята на народа относно референдума на Слави Трифонов и мажоритарната система за избор в два...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика