Манолова и сценаристите на Слави внесоха мажоритарния проект

3934
Манолова и сценаристите на Слави внесоха мажоритарния проект
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова, придружена от представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума на Слави Трифонов - сценаристите на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов и Тошко Йорданов, внесе в парламента законопроект за изменение на Изборния кодекс, касаещ мажоритарния вот.

На въпрос на Actualno.com какво точно предвиждат текстовете, внесени от нея, Манолова уточни: "Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина". Това на практика означава, че българите в чужбина ще изпращат 9 депутати в парламента

БСП започва срещи с другите партии в парламента за бюджета и мажоритарния вот за депутати

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканила лидерите на другите партии в парламента на срещи, на които да обсъдят гарантирането на законо...

Според текстовете на омбудсмана за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда с участието на двамата кандидати с най-много гласове на първи тур, не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур.

Текстовете предвиждат всички 240 народни представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура. На въпрос какво ще последва, ако депутат бъде избран за министър, тя уточни, че ще се организират нови частични избори в съответния район за определянето на негов заместник. Първоначално се обмисляло да се въведе френският модел, при който всеки кандидат-депутат си има и свой „подгласник“ за такива ситуация. „Но така на хората ще им се сервира неизбран от тях човек“, обясни Манолова.

Поправките предвиждат да има уседналост и за парламентарния вот, както е при местния, за да не се случва нерегламентирано прехвърляне на гласове от един район на друг за отделни мажоритарни кандидати. Това означава, че право за гласуване по райони ще имат онези български граждани, които са живели в тях през последните 6 месеца.

Един от сценаристите на "Шоуто на Слави" - Тошко Йорданов също взе думата и заяви, че никой от предаването не възнамерява да прави партия. Той уточни, че предсрочните избори задължително трябва да се проведат при новите правила.

ГЕРБ внася референдума на Слави в парламента

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе проекторешение в Народното събрание трите въпроса от референдума да бъдат въведени в законодател...

Припомняме, че на 6 ноември се проведе национален референдум по темата, в който участваха над 3 млн. граждани. На въпроса "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с "да" отговориха 2 155 929 граждани. Двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП, обявиха веднага след допитването, че ще подкрепят решенията от него, тъй като такава е волята на народа. Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов обаче предупреди, че този вот ще доведе до избор на хора като скандалния кмет на Галиче Ценко Чоков. Против този вид на мажоритарната система се изказа официално Движение България на гражданите на Меглена Кунева, както и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

След като внесе законопроекта в Народното събрание, Манолова припомни, че съвсем малко не е достигнало на референдума да стане задължителен. "Внушителната подкрепа на въпросите обаче ми показаха, че той е задължителен за институциите и политиците", уточни тя.

По думите ѝ тя е подготвила законопроекта, за да защити волята на гражданите, "защото те не могат сами да го напишат". Тя изрази очаквания, че партиите също ще внесат свои законопроекти за промяна в Изборния кодекс и така ще се приемат най-добрите текстове. Омбудсманът припомни, че има право на косвена законодателна инициатива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика