Росен Желязков: Оставките в БДЖ не означават зле свършена работа

3809
Росен Желязков: Оставките в БДЖ не означават зле свършена работа
Снимка: БГНЕС

Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но тя е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях. Това каза в извънредно изявление министърът на транспорта Росен Желязков.

На нарочна среща с ръководството на БДЖ бях запознат със състоянието на дружеството като цяло и състоянието на подвижния състав и други текущи въпроси. Бях уверен, че няма никакви проблеми, освен с обществените поръчки за подвижния състав. Независимо от това на 24 октомври назначих одит да дъщерните дружества, които да установят графика за движение на влаковете, подчерта той.

Ръководството на БДЖ подаде оставка

Тримата членове на съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" са подали оставките си. Това потвърди пред Нова телевизия министърът на транс...

"Неясно за мен как, се появи в медийното пространство доклади или доклад, свързан с проблеми в холдинга, свързан с редица проблеми. И до този момент аз не разполагам с този доклад. Разбрах че същият е изпратен до мен, което не е така и до ДАНС, където днес директорът ми каза, че също няма получен доклад", обясни още транспортният министър, цитиран от БГНЕС.

"Процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам всеки момент КЗК да се произнесе. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но тя е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях", бяха точните думи на Желязков.

"Холдинг БДЖ е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие, като правата на едноличен собственик на капитала се управляват и осъществяват от министъра на транспорта. Холдинг БДЖ от своя страна е едноличен собственик на капитала на двете си дъщерни дружества – БДЖ-"Пътнически превози" БДЖ-"Товарни превози". Министърът на транспорта назначава, тоест сключва договорите и прекратява договорите за управление с членовете на холдинга, които от своя страна избират управителите на дъщерните дружества. Тоест министърът няма пряко отношение към договорите за управление на едноличните дружества с ограничена отговорност", уточни министърът.

Actualno.com припомня, че днес (8 ноември) тримата членове на съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" подадоха оставките си. Става дума за шефа на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, за главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и за финансист №1 в жп компанията Филип Алексиев. В момента жп превозвачът е в тежко състояние. Липсват здрави локомотиви и вагони, с които да се движат влаковете, което поставя под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.

Росен Желязков: Ролята на министъра не е да е най-добрият, а да мотивира

"Ролята на министъра не е да е най-добрият -  експертът, а да мотивира, убеждава, контролира процесите." Това каза новият министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com