Росен Желязков: Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ

1366
Росен Желязков: Външният министър ще бъде посочен от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

„До момента единственото име в кабинета, посочено от ГЕРБ, е това на Мария Габриел като министър на външните работи и вицепремиер. Ротацията не изключва, а ще бъде и по-плавен процесът за следващите 9 месеца съвместяването на двете функции – премиер и външен министър“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Още: Провокация от ГЕРБ: ПП-ДБ да вземат външно, но да отстъпят останалите 19 министерства (СНИМКИ)

„Спорът е доколко се усвояват властовите механизми и доколко се изпълва с персонален потенциал изпълнителната власт. Процесът по подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който „Продължаваме промяната“ само, без „Демократична България“, с тежест от 36 народни представители поставиха ново условие – освен вицепремиер Николай Денков да е и външен министър“, подчерта той.

„Външният министър, единствената посочена от ГЕРБ, ще бъде на човек, излъчен от ГЕРБ“, категоричен е Росен Желязков. „Ние считаме, че това трябва да е Мария Габриел. Ако „Продължаваме промяната“ считат, че това не трябва да е Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчи друго лице“, коментира още председателят на Народното събрание.

Още: "Никога няма да забравим всяка важна подкрепа от България": Зеленски се срещна на четири очи с Росен Желязков (СНИМКИ)

„Николай Денков каза, че тази позиция има трябва, за да има „Продължаваме промяната“ излаз навън. Да приемем, че това е лапсус“, допълни Желязков по отношение на коментара на премиера Денков: „Не искам поста на външен министър като такъв, искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“, каза Николай Денков по-рано.

"Коя е Лена Бориславова?"

Росен Желязков е категоричен, че партията няма да отстъпи от позицията си. Той коментира и публикацията на Лена Бориславова от ПП. „Външно министерство не е запазена губерния и никога не е уговаряно да остане завинаги за ГЕРБ“. Това написа в профила си във Фейсбук тя.

„Коя е Лена Бориславова? Аз не мисля, че за лица, които нямат качество, можем да разсъждаваме върху казаното. Аз не мисля, че лица, които не участват в срещи и формати, включително и аз, могат да правят твърдения. Най-добре лидерите на партиите да взимат отношение на темите, които се обсъждат. Ако няма решение, срещата е била работна. Каквото не е решено, не е обявено“, подчерта Росен Желязков.

„Най-лесно е министър-председателят да внесе предложение до Народното събрание за смяната на един министър. Не знам какво го е спряло. Променил е отношението си на доверие. Приносът на министъра на вътрешните работи за приемането ни в Шенген по вода и въздух е голямо“, допълни председателят на парламента.

Още: Българската делегация в Киев е в бомбоубежище, Росен Желязков с първи коментар (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика