Румен Петков алармира за зависимост на енергийния министър от ICGB, която води към президентството

2847
Румен Петков алармира за зависимост на енергийния министър от ICGB, която води към президентството
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За продължаващи зависимости и тревожно състояние на енергетиката алармира лидерът на АБВ Румен Петков. Именно зависимости са причината за безсилието да се сложи ред в ICBG, убеден е той.

Петков разказа, че по негово запитване  до енергийния министър от 7 юли дали ICGB използват услуги на PR агенция, на каква стойност и дали е редно да използват услугите на PR консултанти, било отговорено, че не знаел и щял да пита енергийния холдинг. От енергийния холдинг на свой ред отговорили, че не знаят и щели да питат ръководството на ICGB. Петков изрази учудване от незнанието, предвид факта, че официалната кореспонденция на ICGB се води от Action Global Communications Bulgaria - това е ПР агенцията. "Некадърието е облечено в специфична мотивация, която възпитанието ми пречи да нарека корупционна и отговорността вече е на президента Радев", коментира Петков.

Закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания иска Румен Петков

Законодателни промени за закриване и пълна ревизия на Държавната петролна компания предлагат от АБВ. Вече са проведени консултации, ще ...

"Не може повече от 8 месеца да говорим, че ICGB съсипва газовата сигурност на България, съсипва един проект с осигурено още от 2009 г. сериозно европейско финансиране и този министър на енергетиката, за който президентът Радев носи лична отговорност вече месеци наред, да не може да направи нищо", заяви Петков. Според него в материал от 25 юни на ПР-компанията, обслужваща ICGB са дадени аргументи за дисциплинарното уволнение на изпълнителния директор на ICGB Теодора Георгиева и го цитира. 

Първоначално беше съобщено че разпределителните станциите за Димитровград и Кърджали са отпаднали поради отпаднала необходимост, а сега се обяснява, че имало първоначален технически проект на газопровода, в който били предвидени, посочи Петков и попита кой го е възложил, какво означава "първоначален технически проект", имало ли е превъзлагане на техническия проект, за да има окончателен или близък до окончателния и какви са разходите. "Кой и на какво основание е възложил това препроектиране", пита още Петков.

Решението за отпадането на двете станции, по твърдения на ПР от компанията, обслужваща ICGB, е взето в края на 2019 г., при положение, че тогава са подготвяни споразумения 1 и 2 за ускорени разплащания и отлагане на въвеждането в експлоатация и не се третира общата цена след отпадането на двете станции, посочи Петков, цитирайки ПР-материала. "Тук има едно изречение, което трябва да се види от прокурор – намаляването на общата цена на проекта се извършва чрез издаване на вариация, която вече е в ход", обърна внимание той и подчерта: "Двете станции са свалени 2019 г, а в средата на 2021 г. ни уведомяват, че вариацията вече е в ход". По думите му, това е много грозна игра на думи и бездействието на министъра на енергетиката смайва.

"Г-н Пламен Дилков, новоназначен член на УС на БЕХ , има ли отношение с инженер-консултанта на ICGB? Групата на г-н Дилков – България инженеринг АД участва ли в този консорциум на инженер-консултанта на ICGB, попита Петков и коментира: "Това не е просто конфликт на интереси. Това е откровена зависимост на министъра на енергетиката, която води към президентството - от ICGB".

Продължава да няма отговор въпросът всъщност какво означава, че в края на 2021 проектът ще е готов и ще бъде въведен в експлоатация до средата на 2022 г., добави лидерът на АБВ и изрази недоумение, че това се възприема като нещо нормално от правителството. 

АБВ с подкрепа за ново правителство, но без ГЕРБ, Румен Петков раздвоен за рокадите в БЕХ

Партия АБВ подкрепя провеждането на разговори за съставяне на кабинет с всички парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ. ...

Според Петков компетентните органи трябва да се произнесат по публикациите за разследване срещу г-н Пламен Дилков и отговорът на въпроса кой е предложил Пламен Дилков е крещящ. Също - кой е предложи Веселина Канатова - Бучкова за изпълнителен директор на БЕХ, която е адвокат в кантората на зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев с амбиции за политическа кариера и в следващото правителство, добави Петков и коментира, че "тази женица нищо не разбира от енергетика".

Как се конструира БЕХ, кой го предложи и има ли президентът отношение към това структуриране на ръководството на енергийния холдинг, продължи с въпросителните Петков.

"Какви мерки ще предприеме БЕХ към Булгартрансгаз и ICGB? Никакви, защото зависимостта на енергийния холдинг и ICGB е концентрирана в Пламен Дилков", посочи лидерът на АБВ и поясни, че "България инженеринг" е част от консултанта, който е направил всички тези неща и на който е добре платено.

"Така че тези обвръзки смущават и способността на тези енергийни дружества да проникват във всяка власт по точно определени схеми и механизми, всъщност поставя въпроса какво правихме миналата година юли месец по площадите", коментира Петков.  Той е категоричен, че тези неща не получат ли адекватни отговори, тревогата за състоянието на енергетиката ще продължи с пълна сила.

Румен Петков разкритикува и предложения План за развитие и предрече, че с него се гарантира енергийния провал на България. В плана е записано изграждане на територията на Мариците на паро-газова централа. В най-добрия случай ще бъдат произведени 10 млн. мегават часа, а това, което трябва да бъде закрито, е за 18 млн. мегават часа, посочи той и  заяви, че АБВ настояват час по-скоро да се проведе дебат за енергийната сигурност на страната. Според Петков затварянето на Марица Изток има единствена алтернатива – ядрената енергетика. 

Румен Петков: Грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с ресорния министър

Грабежът в енергетиката се движи с пълна сила в съучастие с министъра на енергетиката. Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...