Румен Петков: Икономическият министър гледа на Булгартрансгаз като на портмоне

5357
Румен Петков: Икономическият министър гледа на Булгартрансгаз като на портмоне
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Министърът на икономиката или гледа на Булгартрансгаз като на портмоне, или не знае какво прави". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков по повод кредитирането на дружеството от ББР без санкция от КЕВР и мълчанието на икономическия министър. Лидерът на АБВ отново настоя министърът на икономиката да каже давала ли е кредит ББР на Булгартрансгаз, ако е давала – с каква мотивация и този кредит санкциониран ли е от КЕВР и заради мълчанието му се осъмни, че "или Булгартрансгаз са портмонето му, или едно от портмонетата му, или е съучастник в грабежа, или са го мотивирали да мълчи, или е абсолютно некомпетентен". Оставям настрани колко са ръководствата на банката в момента и какви заплати взимат, добави Румен Петков и коментира: "Ако така ще управлява министърът на икономиката - всяка фабрика с по две ръководства – жална ни майка".

Фактът, че той не е в състояние да даде отговор на въпроса кредитирала ли е ББР Булгартарнсгаз, в какъв обем и по законовата уредба ли е предоставен кредитът, е много лош знак, подчерта Румен Петков.

Румен Петков постави ултиматум на енергийния министър

Ситуацията с "Булгартансгаз" е изключително драматична, а бездействието на енергийния министър - странно, алармира лидерът на АБВ Румен...

"Президентът трябва много да се замисли на какви хора е гласувал доверие, кой му ги е дал и какво ще ги прави на 12 юли", заяви още Румен Петков.

Той е категоричен, че министърът на енергетиката дестабилизира газовия сектор и смята, че настояването му за смяна на управата на дружеството е проформа, както и поставения от БЕХ на Булгартрансгаз срок 9 юли за смяна на шефовете на дружеството. "Той помолил БЕХ, БЕХ помолили Надзорния съвет и си дали едни срокове… Те си играят на срокове", коментира Петков.

Енергийната система не се управлява с пожелания, а с воля и системата трябва да подчинена на обществения интерес, отбеляза Петков, убеден, че енергийният министър очевидно не може да го направи и настоя "да освободи енергетиката от собственото си некадъре и безбъдие".

"Преди дни предложих три варианта на енергийния министър – да отстрани ръководството на Булгартрансгаз, другият – да излезе в отпуска по майчинство и третият – да каже, че от него нищо не става и да се прибере вкъщи", припомни Петков. "В понеделник той направи една обнадеждаваща декларация, че настоява БЕХ да отстрани ръководството на Булгартрансгаз, но до днес, четвъртък, няма никакъв резултат", подчерта той и подсказа на министъра изход. "В помощ на министъра и окръжаващото го некадърие, искам да кажа ,че в Търговския закон, в чл. 241 е записано, че членовете на управителния съвет се избират от надзорния, който определя тяхното възнаграждение и може да ги заменя по всяко време", изтъкна Петков. Поводите за освобождаване на членовете на Управителния съвет са изредени в чл. 24 от Закона за публичните предприятия, посочи още той и уточни, че сред основанията са "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения". Неосведомяването на КЕВР за теглени кредити е тежко нарушение, убеден е Петков.

Румен Петков настоява президентът да каже чия кандидатура е енергийния министър

Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков и настоя президентът да вземе о...

"Фактът, че БЕХ не изпълнява разпореждането на министъра означа или че разпореждането е проформа, или той за тях е случаен минувач около Ларгото , или че рушветчилъкът е надделял", коментира случая Румен Петков.

Той е категоричен, че не може да се правят изводи в доклад на КЕВР като тези за 9 кредита, без да е санкционирана КЕВР, в 5 случая - залози, без санкция от КЕВР, критично финансово състояние, поставящо под съмнение газовата сигурност на България и този Управителен съвет и изпълнителният му директор да продължават да си заемат длъжностите.

Докладът на КЕВР е прокурорска грижа, посочи още Петков и отбеляза, че му е интересно дали министърът е изпратил доклада на КЕВР в прокуратурата. "Прокуратурата трябва да опердаши и министъра на икономиката за това, че не е дал отговор вече 10 дни на въпроса  ББР дала ли е кредит на Булгартрансгаз", добави Петков и коментира, че Булгартрансгаз е недосегаемата институция.

За нарушенията на ръководството на „Булгартрангаз“ АБВ предостави информация на органите на МВР, припомни Петков и съобщи, че по въпроса е провел среща с председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. „Моето впечатление е, че на базата на извършените тежки нарушения от страна на ръководството на „Булгартрангаз“, в края на тази или в началото на другата седмица ще започне издаването на наказателни постановления, които ще отидат на близо половин милион лева", каза Петков. Той подчерта, че тези постановления ще бъдат издадени на дружеството, т.е. ще бъдат платени от данъкоплатците. Лидерът на АБВ съобщи, че тази разширена информация е предоставил на органите на МВР след сигнала, който е подал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com