Румен Петков: Когато и да изпоарестуват шайката Булгаргаз и Булгартрасгаз, все са закъснели

4121
Румен Петков: Когато и да изпоарестуват шайката  Булгаргаз и Булгартрасгаз, все са закъснели
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Тази шайка - Булгаргаз и Булгартрансгаз, когато и да ги изпоарестуват, все са закъснели. Защото те товарят българските консуматори, за да плащат огромния кредит, от който крадоха всички вкупом за изграждането на т.нар. Балкански поток". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти.

Той определи като грозна лъжа твърдението на премиера, че България е газоразпределителн център. "Ние сме консуматор и то консуматор на скъп газ", категоричен е Петков. В потвърждение той посочи, че газът, който преминава по Балкански поток през наша територия, Сърбия го закупува на 23 лева на мегават, а ние го плащаме 30 лева на мегават. 

"Това е резултат на престъпното безхаберие и на Министерството на енергетиката, и на Булгаргаз и на Булгартрансгаз", изтъкна Петков. Убийствено за газовата ни сигурност е, че всъщност от т.нар. Балкански поток единственият потребител в България е Булгаргаз, а тръбата минава през територията на цялата страна и не захранва нито един град, нито едно българско предприятие, посочи още Петков. Най-скъпият газопровод в света за всички времена обслужва интересите на Сърбия, Турция и Русия, не и на България, добави той и коментира: "Най-скъпата инфраструктура в света е тази, която строи Борисов". 

Лидерът на АБВ съобщи, че според доклада на Европейската агенция на енергийните регулатори има кроссубсидиране с тарифата, която Булгаргаз плаща на Булгартрансгаз. 

За българо-сръбската газова връзка Петков съобщи, че има подписано предпроектно проучване от януари 2012 на стойност 1.3 млрд. лева, а през 2020-а Булгартрансгаз обявява изработването на техническия проект и го оценява на 540 000 лева. "Това е единственият случай в света, в който предпроектното проучване е 3 пъти по-скъпо от техническия проект", изтъкна Петков и заключи: "Навсякъде в света, където не граби Борисов, изработването на техническия проект винаги е по-скъпо от предпроектното проучване". 

Според Петков, грабежът е бил заложен от Борисов януари 2012 и просто сега си грабят. "С това възлагане на техническия проект за 540 000 лева се предрешава избора на строителя", алармира още Петков и отбеляза, че технологията е така заложена, включително ценово, че този, който ще го строи - той ще направи предпроектното проучване. 

"Капацитетът на интерконектора България – Сърбия ще е 1 милиард и 800 милиона кубически метра газ. В момента с изграждането на Турски поток, на Киреево – Зайчар, имаме наличен капацитет 1 милиард и 900 милиона кубически метра газ. Какво налага да строим нов интерконектор? Нищо, освен рушветите. Нищо, освен грабежа на Борисов и шайката около него", заяви още лидерът на АБВ. 

По думите му, правим абсолютно безсмислени тръбопроводи, по които в един момент няма нищо да тече и в крайна сметка щетата е изцяло за нас. "Продължава Борисов да ни лъже, че към България върви азерски газ", добави Петков. 

Според него, на фона на констатираното от европейския регулатор кроссубсидиране, санкциите от ЕК са неизбежни: "Освен, че Борисов краде и граби от изграждането на тръбата на Турски поток, ще платим и санкции наложени от ЕК. Имаме писмено произнасяне на европейския регулатор и според практиката в такива случаи винаги следват санкции". 

В критиките си Румен Петков не пропусна и хранилището в Чирен, като припомни, че предпроектното проучване за неговото разширяване по инициатива на президента Първанов е започнало 2008 г. и подчерта, че още не е готово. 

Заради тези примери от българската действителност, лидерът на АБВ призова към протестни действия на 24 януари, който е ден 200 от протестите. Всички да излязат пред Министерския съвет и да заявят, че повече така не може, апелира Петков.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика