Румен Петков: „Новичок“ се използва като грозна спекулация за политически атаки срещу Русия

3151
Румен Петков: „Новичок“ се използва като грозна спекулация за политически атаки срещу Русия
Снимка: АБВ

Новичок“ се използва като грозна спекулация за политически атаки срещу Русия. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

Твърдението дойде в отговор на журналистически въпрос може ли да се отрази върху изграждането на "Северен поток" отравянето на Навални и позицията на Германия.

Spiegel: Навални е отровен с по-силен вариант на "Новичок"

Делегация на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е посетила берлинската клиника „Шарите“ и е получила изс...

„Последните четири или пет години, не мога да кажа точно, има четири случая, или поне аз знам четири случая, които се адресират към нервнопаралитичния агент „Новичок“: Емилиян Гебрев, семейство Скрипал и другото британско семейство и г-н Навални. Някак си прави много грозно впечатление двойният стандарт в случаите по двойки.

За г-н Гебрев се направи опит за внушение, че го е отровила Русия по заръка на руското правителство. Той самият каза, че това е абсурдна теза. За второто семейство – британското, деликатно се мълчи. Спомняте си, че случаят Скрипал НАТО, ЕС, Великобритания, САЩ обвиниха Русия юнашки за агресия, интервенция, употреба на химическо оръжие, физическа атака и агресия срещу Великобритания. Защо за втория случай си мълчат? Някой най-после трябва да излезе и да каже в лабораторията до Солсбъри произвеждано ли е някога „Новичок“. Считам, че е произвеждан.

Считам, че това е или теч или некъдарие на британците или втория подход. И в случая Скрипал, и в случая Навални очевидно те са тровени така, че да оживеят и да бъдат развявани като антируски байряк. Не подозираме чак такова некадърие в руснаците, ако искат да отровят някого и то няколко пъти. Мисля, че жената от второто британско семейство умря. Руските по произход граждани Скрипал и Навални са тровени така, че да оцелеят. Никой разумен човек няма съмнение в това. Защо Навални отива да се лекува в Германия, защо не в Швейцария, защо не в Израел – страни с изключително здравеопазване. Особено Израел в тази посока. За да бъде атакуван Северен поток“, попита риторично Петков.

„Европа или ще се научи да си пази интересите и да каже на САЩ: „Вие сте ни партньори, минете малко встрани, защото искаме да си гарантираме енергийната сигурност“, или ще се разпадне. Европа не може да доказва себе си, мълчейки, да я бият през пръстите, през глезените, както им дойде на акъла в Щатите: „Спрете, Южен поток, спрете Северен поток, спрете Турски поток“ и Европа си мълчи. Така няма да стане. Така няма да има европейска енергийна сигурност. Случаят Навални е инструмент за влияние в тази посока, както преди това случаят Скрипал беше инструмент за агресия срещу световното първенство в Русия“, каза още лидерът на АБВ.

Песков: Намеците за участие на Кремъл в инцидента с Навални са недопустими

Кремъл смята за погрешни и недопустими намеците за причастност на руски официални лица към инцидента с Алексей Навални. Това заяви днес...

„Двата случая Гебрев и британското семейство защо не се коментират в западната, демократичната наша преса. Защо никой не пита лабораторията произвежда ли Новичок и защо никой не се безпокои от това, че жена умря, натровена от агент от фамилията „Новичок“? Защо никой не пита британските власти как се получи това отравяне? Всички си мълчат, както си мълчат за случая с вашия колега Хашоги“, допълни още той.

По думите му тези двойни стандарти не бива да бъдат подминавани и замитани, ако искаме Европа да е тази, към която сме се стремели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика