Румен Петков: Взривът на газопровода край Варна говори за неспособността на ръководството на "Булгартрансгаз" да контролира газопреносната мрежа

5743
Румен Петков: Взривът на газопровода край Варна говори за неспособността на ръководството на "Булгартрансгаз" да контролира газопреносната мрежа
Снимка: ПП АБВ

Взривът на газопровода миналата седмица край Варна говори за неспособността на ръководството на „Булгартрансгаз“ да контролира газопреносната мрежа и да предприема превантивни действия – това е третият голям взрив само за година. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков в коментар за сигурността в газовия ни сектор, като подчерта, че партията неведнъж е отправяла предупреждения в тази посока, но без резултат.

Възникват няколко въпроса, които ще бъдат зададени до Министерството на енергетиката, посочи Петков:

  1. Какво ще трябва да платим за неизпълнението на договорния ни ангажимент за доставка на определение дневни количества газ на Сърбия и на Унгария?
  2. Трябва да имаме яснота за имиджовите щети, които търпим сред нашите партньори – доколко те могат да разчитат на нас и какви отговорности ще понесе ръководството на „Булгартрансгаз“? Защото в един момент ние ще бъдем окончателно загърбени и ще загубим приходите за транзит на газ, които получаваме.

Според АБВ вече има работеща система с данни колко българи имат антитела срещу КОВИД

Системата за епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването за хората със защита от КОВИД е изградена, но месеци наред...

Петков подчерта, че президентът и правителството (назначено от президента) на този етап ясно трябва да покажат разбирането за проблемите с „Булгартрансгаз“.

Петков отново засега неизградената все още газова връзка Комотини-Стара Загора и припомни предупреждението на АБВ, че трасето няма да е готово и въведено в експлоатация през отминаващата година. Той подчерта, че това е обект със стратегическо значение, който гарантира диверсификация на доставките и нормализиране на цената на горивото, а за неизпълнението е редно да се наложат договорните санкции на изпълнителя.

Румен Петков подчерта също, че това е проект, към който трябва да се подходи с особено внимание, защото реалната икономика не проявява интерес – твърдение, което днес е факт. От 3 млрд. куб м. годишен обем, засега са заети 1.5 млрд. и то от „Булгартрансгаз“. Петков е категоричен, че газопроводът няма да бъде въведен в експлоатация и през тази година, още повече, че до  момента не са доставени ключови съоръжения за изграждане на газопровода, като, например, 8 бр. линейни кранове.

Председателят на АБВ съобщи също, че за да бъде въведен в експлоатация газопроводът, трябва да се направят тестове в двете посоки, на заявения капацитет. Според него, изпълнителят Ай Си Джи Би планира да направи въпросния тест с вода, което би довело до тежка катастрофа.

Авария по газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" спря доставките за Сърбия и Унгария

В 3 часа тази нощ е възникнала аварийна ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика