Румен Радев: Не може да има едно тяло на две скорости, получаваме много от ЕС

3256
Румен Радев: Не може да има едно тяло на две скорости, получаваме много от ЕС
Снимка: БГНЕС

Виждаме съюзници и това са всички 26 държави-членки на ЕС (бел. ред. - Великобритания все още е член на ЕС) – така президентът Румен Радев коментира какво е положението с бялата книга на Европейския съюз. Той добави, че по-развитите страни-членки ги е страх по-изостаналите да не спъват развитието им, а по-изостаналите ги е страх да не бъдат изоставени. Има съгласие в декларацията да се наблегне на принципа на солидарността, който е основополагащ за ЕС, добави президентът.

Не трябва да има противоречия в термините в една декларация (бел. ред. - декларацията на Европейския съвет за 60-годишната от Договора от Рим) – имаме "консолидиран Съюз", "солидарен Съюз", "проспериращ Съюз", а от друга страна имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "засилено сътрудничество остава отворено за ..", смята Радев. Няма как да има едно тяло на две скорости, подчерта държавният глава.

Лидерите на ЕС не постигнаха консенсус за създаване на прокуратура на общността

Лидерите на 28-те членки на Евросъюза не се обединиха около създаването на единна прокуратура на срещата на високо равнище в Брюксел, с...

Румен Радев заяви, че е внесъл текст, който да гарантира продължаване на кохезионната политика, защото въпросът за нея не се повдига, а след 2020 година кохезионната политика не съществува. "Нека не гледаме на ЕС като на дойна крава – трябва да се стремим с нашата вътрешна политика и нашите действия да сме достойни членове. Получаваме много от този Европейски съюз – за последните 10 години публичните инвестиции, получени от европейските фондове, са 40% от всички публични инвестиции", каза Радев. Друг е въпросът как разходваме тези инвестиции – трябва вътре в България да отворим много сериозен дебат, уточни държавният глава. Единството означава компромиси и мисля, че България прави страшно много компромиси, заяви Радев, който видя като такъв компромис CETA, защото CETA помага на силните икономики, но е заплаха за по-слабите. Като компромис Радев видя и "Плана Юнкер", както и това, че "заделяме огромни средства от БВП" за охрана на границите ни, които са външна граница на ЕС. Компромис, според президента, е и различното качество на храните.

ВИДЕО С ИЗКАЗВАНЕТО НА РУМЕН РАДЕВ

Погледът на Европа

Идеята за "Европа на различни скорости" - термин, който всъщност е здраво вплетен в Договорите за функциониране на Европейския съюз по думите на проф. Жасмин Попова и който за пръв път е изречен като фраза от германския канцлер Вили Бранд през 1974 година, раздели мненията след края на двудневния Европейски съвет.

Мей напусна срещата на върха на ЕС, но все още няма дата за Brexit

Срещата на върха на Европейския съюз днес ще продължи без британския министър-председател Тереза Мей, която напусна Брюксел в четвъртък...

В работната финална декларация на Съвета е изрично вписано, че "ще работим заедно в името на общото добро, на база разбирането, че някои от нас могат да се движат по-близко, по-бързо и по-далеч в някои области, оставяйки отворена вратата за тези, които искат да се присъединят на по-късен етап и опазвайки целостта на единния пазар, Шенгенската зона и ЕС като цяло. Неразделен и неразделящ се Съюз, който действа заедно всеки път, когато е възможно, в различно темпо и интензитет, когато е необходимо". Не е ясно обаче дали този текст ще попадне в декларацията за годишнината от Договора от Рим, която ще бъде отбелязана в края на месеца.

В защита на тази теза се изказа отново германският канцлер Ангела Меркел, пише Politico. Меркел напомни, че "Европа на различни скорости" не е нещо ново, след като съществуват и Шенгенската зона, и еврозоната. Някои страни избират да са извън двете зони, но това не означава различни като права граждански класи, обясни германският канцлер. Франсоа Оланд също подчерта, че "не е до това да изключваме някого".

Същевременно румънският президент Клаус Йоханис подчерта, че "Европа на различни скорости" тревожи както Източна Европа, така и Западна. Западът се страхува, че ще загуби работни места, защото на Изток цената на труда е по-ниска, а Изтокът се страхува, че Западът ще го изостави по пътя на прогреса, обобщи Йоханис.

Противоречивите планове за интегриране с различна скорост на страните от ЕС след Брекзит няма да създадат нова Желязна завеса в Европа. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата на върха в Брюксел, предаде БГНЕС.

Полша блокира финалното изявление на ЕС след срещата на върха

Полша ще блокира заключителното изявление на европейските лидери след двудневната им среща на върха днес и утре, съобщиха дипломатиче...

"Що се отнася до тази т. нар. „многоскоростна“ Европа... на това се гледа като на представяне на нова разделителна линия, нов вид Желязна завеса между Изтока и Запада. Това не е целта“, каза Юнкер. Той също така посочи, че се надява един ден Великобритания да промени решението си и отново да влезе в състава на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика