Не печелим от членството си в ЕС, защото сме търтеи

8910
Не печелим от членството си в ЕС, защото сме търтеи

"Ние не сме на скорост, а на буксир, но то понякога никой не кара колата и няма кой да ни изтегли". Това заяви главният преговарящ от страна на България за влизането ни в Европейския съюз Владимир Кисьов в коментар относно европейското бъдеще на страната ни.

Коментар на редактора

Евроинтеграцията на България: Политиците ни не я разбират, тъй като не могат да четат

Какво се счупи в Европейския съюз, как се стигна до счупването и какво трябва да се направи с оглед оповестяването на бялата книга за с...

Г-н Кисьов, а и колегите му от вчерашната дискусия "Сценарии за Европа: Българският дебат" обясниха много ясно каква политическа пропаганда се води по въпроса „Европа на много скорости“ в България. "Политиците са леваци", каза г-н Кисьов и това много точно резюмира всичко. Защото Европа на много скорости си я има откакто има ЕС – има еврозона, има и Шенген. А на каква скорост ще се движи всеки член на ЕС зависи главно от него – от способностите на политиците му да измислят и реализират инициативи и политики, с които да допринасят за народа си и народа на партньорите си в ЕС, така че всички да са доволни и да печелят.

Какви са инициативите и политиките на нашите управляващи, откакто сме в ЕС (БСП плюс ДПС и тук-там „Атака“, както и ГЕРБ)? Резюмето е кратко – да ни дават еврофондове, а когато БСП с ДПС са на власт и да ни ги спират понякога. И нищо друго – никаква мисъл икономиката и държавата ни да не става зависима само от един източник, никакво желание да сме равноправен партньор на другите в ЕС. Големите началници каквото кажат – да, но ЕС не е СССР. На Запад трябва ти да си предприемчив, ти да си инициативен, ти да предлагаш - не да чакаш шефа. Затова и толкова българи емигрираха на Запад, а не на Изток. А това доведе дотам, че на кормилото в България останаха политиците със селяндурско мислене – далавера да има, еврофондчета и прост народ, пък ще се снишаваме и ще ни отминава.

Дойде обаче времето, когато няма как да ни отмине. Дойде времето, в което трябва да решим окончателно на каква скорост искаме да се движим. Ние, а не някой друг. Защото след срещата във Версай Оланд и Меркел казаха следното: Единство, но не еднаквост! Ключова разлика – единни сме, не си пречим взаимно, но дотам – оттам насетне който иска да е проспериращ, влиза на тази скорост, на която има съмишленици в просперитета. Който иска да е лентяй и търтей, си седи отзад и обира огризките.

Между другото 2020 година наближава. А тогава европейските пари специално по структурните фондове ще намалеят, защото се предполага, че България ще е извървяла по-голямата част от пътя на икономическото и социално сближаване с останалите, по-напреднали страни-членки от ЕС. Затова са структурните фондове – да ти помогнат да се развиеш икономически и сам да се храниш, а не да те хранят. Какво ще правим след 2020 година? Ще се събудим като паразити без гостоприемник. И тогава, може би тогава, когато спокойно преживящото мнозинство българи остане без абсолютно никаква ясла (сега там нещо се подхвърля, колкото да няма гладна смърт), ще се вдигне и ще промени нещата. Само гладът изглежда ще ни накара – с ценности няма да стане.

Непотвърдено: Европейският съвет няма да одобри "Европа на различни скорости"

Лидерите на Европейския съюз ще дисктутират в петък (10 март) как да направят Европейския съюз "сигурен, проспериращ, социален и по-сил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com