Радев отрича да е подкрепял CETA, въпреки публикуван официално документ от Европейския съвет

9603
Радев отрича да е подкрепял CETA, въпреки публикуван официално документ от Европейския съвет
Снимка: БГНЕС

Не коментирам манипулативни и спекулативни заглавия като това за CETA. Това заяви на излизане от Европейския съвет президентът Румен Радев.

Никога не съм приветствал и няма да приветствам CETA. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за CETA. Като президент на България и пазител на Конституцията, ще сезирам Конституционния съд (КС) за CETA, защото CETA налага промени в Конституцията ни и КС ще трябва да се произнесе дали са законосъобразни. CETA e в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, добави Радев, противно на оповестеното съобщение в официалния сайт на Европейския съюз, което гласи на български: "Европейският съвет обсъди приложения документ (бел. ред. - документът с решенията). Той беше подкрепен от 27 членове на Европейския съвет, но по причини, нямащи отношение към същността на документа, консенсус не беше постигнат".

Половината държави от ЕС, включително България, може да подложат СЕТА на референдум

Половината държави от Евросъюза може да проведат референдуми за Всеобхватното икономическо и търговско споразумението на ЕС и Канада ...

Радев уточни, че не водел загубени битки, понеже въпросът за CETA вече е решен на ниво Европейски съюз. " Октомври месец миналата година българският премиер (бел. ред. - Бойко Борисов) е гласувал за CETA в Европейския съвет и най-важното - CETA  е гласувана в Европейския парламент. Това, което беше изразено снощи, това е декларация, която не е гласувана и не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск за председател на Европейския съвет (бел. ред. - Туск беше преизбран)", обясни Радев. Той беше попитан как така това не е глас от него, след като на сайта на Европейския съвет се посочва, че 27 членове на Европейския съвет са одобрили декларацията за споразумението. Радев моментално отвърна: "Вие не знаете кой какво е одобрил" и обвини питащия, че манипулира фактите, както и показва непознаване на механизма на вземане на решения в ЕС. "От всяка загуба трябва да извличаме полза", завърши Радев.

ВИДЕО С ИЗКАЗВАНЕТО НА РАДЕВ

В Глава 21, чл. 21.2 от CETA изрично е записано, че всяка страна по споразумението запазва правото си да налага свои регулации т.е. закони и CETA не ограничава това! Само по изрично доброволно желание на партньорите в споразумението може да има уеднаквяване на закони, на нормативни режими или на каквито и да е писани правила за извършване на някаква дейност! Повече за това какво представлява CETA научете ТУК!

Припомняме, че решенията на двудевния Европейски съвет бяха подкрепени от всички присъстващи, с изключение на Полша, която ги блокира. Варшава се противопостави, защото Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет, а Полша не искаше това заради вътрешни политически дрязги. Решенията на Съвета обаче бяха оповестени чрез малтийското председателство, т.е. реално блокада няма.

Станишев отрече да е гласувал за СЕТА

Президентът на ПЕС Сергей Станишев опроверга слуховете, че е подкрепил всеобхватното икономическо споразумение между ЕС и Канада, извес...

Европейският съвет не взема и не оповестява решения, ако няма пълно единодушие. Документ с решенията на Европейския съвет можете да видите ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика