Румен Радев: Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната

1368
Румен Радев: Планът за възстановяване е възможност за реална модернизация на страната
Снимка: Пресцентър - Президентство

За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участие взеха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Росен Христов.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие. Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, подчерта президентът. Във връзка с това той допълни, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана.

Синдикатите поискаха от Радев нов бюджет за 2023, той прехвърли топката към партиите

Синдикатите - КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" - настояха пред президента Румен Радев служебното правителство да внесе нов бюдже...

„България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии“, посочи още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници. Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, президентът открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород. За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната, подчерта още по време на срещата президентът Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика