С 300 млн. лева повече ще разполагат силовите ведомства догодина

1774
С 300 млн. лева повече ще разполагат силовите ведомства догодина
Снимка: МВР

Силовите ведомства ще разполагат с рекордни бюджети и през следващата година въпреки липсата на каквито и да е реформи. Според проектобюджета, изготвен от финансовото министерство, МВР и Министерството на отбраната ще изхарчат около 300 млн. лв. повече спрямо 2018 г.

Тази година парите на МВР са 1.296 млрд. лв., като тук не влизат допълнителни траншове, отпускани извънредно през годината. Догодина полицията ще получи рекордното увеличение от 218 млн. лв. Най-много средства ще се похарчат за заплати - от над 1.5 млрд. лв. общ бюджет за 2019 г. близо 1.4 млрд. лв. ще се дадат за заплати. Една от причините за увеличението е, че в началото на годината под страх от протести по време на европредседателството премиерът Бойко Борисов обеща на полицаите 10% по-високи възнаграждения и скок с още 10% през 2019 г., ако полицията покаже добри резултати, коментира вестник "Сега".

Колкото и да сме демократична държава, в МВР си виновен до доказване на противното

Това заяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов относно усещането сред полицаите дали държавата ги защитава на работа. Може би з...

От години заплатите са най-големият разход за вечно недостигащия бюджет на полицията. Това е и основната причина за лошата материална база. Догодина МВР ще има за капиталови разходи едва 15 млн. лв. при 22 млн. лв. т. г.

С малко над 82 млн. лв. се увеличава бюджетът на военното министерство. Сега парите му са 1.193 млрд. лв., а за 2019 г. са предвидени 1.277 млрд. лв. В тези суми не се включват парите за модернизация на армията. Общата сума за тях е над 4.4 млрд. лв., които ще се плащат на вноски години наред.

Надзирателите също искат увеличение на заплатите, става ясно от писмо на синдиката им до правосъдния министър Цецка Цачева. Те твърдят, че през последните месеци нямат никакъв диалог с министерството. Надзирателите протестираха за по-високи заплати в началото на годината. Тогава успяха да постигнат увеличение с 88 лв. на човек. От писмото им обаче става ясно, че това не е достатъчно. Надзирателите искат да обсъдят с Цачева "адекватно увеличение на основните месечни възнаграждения предвид инфлацията, драстичния скок на цените на стоки, услуги от първа необходимост, данъци, такси и др.". Скок на заплатите обаче не е единственото им искане. Надзирателите настояват и за подобряване на охраната в затворите. Преди няколко месеца, след бягството от софийския затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев, Цачева обеща, че ще се купи нова техника и ще се инвестира в оборудване.

В съдебната власт има спор за около 100 млн. лева. За 2019 г. ВСС е изчислил, че на системата ѝ трябват 769 млн. лв. Кабинетът предлага да се отпуснат 666 млн. лв. По информация на "Дневник" в предложението на ВСС е включено и предстоящото 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, обещано от премиера. По закон магистратските заплати се определят на базата на тези в администрацията. ВСС предлага в спецсъда и прокуратурата, които поеха делата за корупция по високите етажи на властта, да получат до три заплати бонус. Същите пари да се дадат и в по-натоварените съдилища, предлагат от съвета. Според финансовото министерство обаче бонусите трябва да са една заплата.

Ще има още пари за Министерството на отбраната през 2019 г.

Със 137 милиона лева е увеличен бюджетът на Министерството на отбраната за следващата година. Новината съобщи заместник-министърът на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика