Сагата Gemcorp - обвинения, разминавания и твърдения за връзки с Русия

2709
Сагата Gemcorp - обвинения, разминавания и твърдения за връзки с Русия
Снимка: Министерство на енергетиката

Меморандумът с Gemcorp не е прекратен, заявиха от ГЕРБ на пресконференция в неделя, по време на която показаха официални документи. От партията информираха, че ще подадат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия и заявиха, че кабинетът "Петков" е дал цялата българска енергетика на концесия на офшорна компания, предаде репортер на БГНЕС.

Сагата Gemcorp започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Александър Николов официално прекрати меморандума с Gemcorp

В изпълнение на решение на Министерски съвет от 20 юли, министърът на енергетиката в оставка Александър Николов изпрати уведомление до ...

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

За шега или не, точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби, обявява министър-председателят Кирил Петков. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

ГЕРБ натиснаха ПП за Gemcorp - кой е собственик и кой я предложи?

Gemcorp има две офшорки - една на Британските Вирджински острови и Кайманските острови. Тази на Кайманите се казва Gemcorp Patners LP. ...

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. "Днес на МС взехме решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме“, каза премиерът в оставка. Според него още не е еднозначно дали е добре или зле, но „днес взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече свърши с днешното решение на МС“.

БГНЕС припомня, че изданието „Файненшъл таймс“ публикува свой анализ за компанията Gemcorp, в който се казва, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика