Само 20 български граждани били мобилизирани в Украйна

10945
Само 20 български граждани били мобилизирани в Украйна

Искам тук, пред българските медии, да ви уверя, че ние по никакъв начин няма да отстъпим от спазване на украинското законодателство. Не може да става дума за никаква непропорционалност. Имайки в Украйна повече от 200 хиляди наши съотечественици, наши съграждани от български произход, по моите данни, по време на последната вълна на мобилизация призовки са получили само 20 български граждани. Това са реалните факти. Това каза на пресконференция министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин, предаде „Фокус".

Климкин благодари за това, че две икони културна ценност се връщат в Украйна. „Традиционно, отчитайки близостта и контактите между хората, отчитайки това, че стотици хора от български произход живеят в Украйна, това не само има значение в политическо или икономическо отношение, но и именно тези дружески отношения трябва да развиваме по-нататък", заяви министър Климкин. „Затова за нас е много важно да разговаряме с украинците от български произход, да отчитаме дори и тези спекулации, които някои разпространяват, относно непропорционалната мобилизация в Украйна", посочи още външният министър на Украйна.

Мирното споразумение в Украйна - с тежко оръжие от страна на Киев на фронта

Украинската армия не възнамерява да изтегли тежкото си въоръжение от фронтовата линия, както трябваше да стане след примирието, тъй к...

„Въоръжените сили на Украйна спазват напълно режима за прекратяване на огъня, но като отговор, страната e получила 112 обстрела от страна на терористите на Донецк и Луганск”, заяви Климкин. Той посочи, че ситуацията е извънредно напрегната и увери, че Украйна е напълно отдадена на изпълнението на минските договорености, за да може мирът най-накрая да настъпи.

Получих уверенията на украинския министър на външните работи, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите критерии за добро третиране на малцинствата. Това каза от своя страна министърът на външните работи Даниел Митов.

„Посещението на министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин в такъв тежък за страната момент, е знак за специално внимание. Украински министър на външните работи не е посещавал България от 2008 година насам. Визитата му потвърждава ясно изразеното доверие между двете страни и перспективността на двустранните отношения", заяви Митов.

По думите му Украйна заема важно място във външно-политическите приоритети на България, не само заради географската, езиковата, историческата, културната и религиозна близост между нашите два народа, но и заради наличието на голяма българска общност там - най-многочислената общност от етнически българи извън България. „Това е истински мост, който ни свърза с Украйна. Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на хуманитарна помощ в Донбаск, които имат остра нужда от подкрепата ни в този момент. Ще им изпратим помощ от храни и медикаменти", посочи още Даниел Митов.

Нормандската четворка: Режимът на прекратяване на огъня се спазва

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна обсъдиха в телефонен разговор текущата ситуация в Украйна и констатираха, че режимът на ...

Европейската перспектива на Украйна зависи от реформите, които всички очакваме да бъдат реализирани. България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ по този доста нелек път, който страната има да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ, допълни Митов.

Той посочи, че двете страни имат сходен поглед върху редица проблеми от съвременния свят, в това число и върху драматичните събития в Украйна. „Препотвърдих позицията ни в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Днес погледнахме и в бъдещето на отношенията ЕС - Украйна. Отново изразих подкрепа за европейска и евроатлантическата ориентация на Украйна. Знаете, България бе една от първите страни, които ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС през юли 2014 година", заяви министър Даниел Митов.

Той уточни, че са разгледали и широк кръг от въпроси, както и такива от двустранните отношения между двете страни - политически, икономически, в областта на културата и образованието. Министър Митов посочи, че на срещата са обсъдени възможностите за подобряване на търговско-икономическите отношения и свикването на следващата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

"Всички гледаме с надежда към резултатите от подписаното в Минск споразумение. Обнадежден съм от мнението на украинския министър на външните работи, за това, че споразумението наистина дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта. Най-важното е спазването на примирието. Оттам - нататък трябва да се мисли за формати и пътища, по които конфликтът да бъде урегулиран и напрежението да деескалира.

Украинският външен министър идва у нас

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин ще бъде на официално посещение в София по покана на българския си колега, предад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика