Само лидерите в коалицията между ГЕРБ и патриотите ще взимат решения

1957
Само лидерите в коалицията между ГЕРБ и патриотите ще взимат решения
Снимка: БГНЕС

Политически съвет, в който ще влизат по трима представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", ще взима решенията в третия кабинет "Борисов".

Това става ясно от коалиционното споразумение между двете партньорски формации, подписано непосредствено преди президентът Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Коалиционното споразумение предвижда решенията да се вземат с консенсус от шестчленен политически съвет, в който, от една страна са председателите на партиите от патриотичния съюз - Каракачанов, Симеонов и Сидеров, от друга, на ГЕРБ - Борисов, заместникът му в партията Цветан Цветанов.

Борисов обяви приоритетите, имената на министрите били в главата му

С коалиционното споразумение опитахме да изчистим всички възможни детайли, които да гарантират спокойно управление. Имаме няколко дена ...

Засега третият от ГЕРБ не е ясен. Решенията ще се вземат с консенсус.

От документа, подписан от Борисов и лидерите на "патриотите" Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, става ясно още, че министри ще могат да бъдат, както политически лица, така и експерти, припознати от формациите.

Коалиционното споразумение не предвижда назначаване на зам.-министри и членове на политическия кабинет на квотен принцип, каквато индикация беше дадена при преговорите. Записано е обаче, че при поискване на информация от даден сектор коалиционният партньор се задължава да я предостави незабавно.

Структурата на новия кабинет ще включва министър-председател, четирима вицепремиери, министър на финансите, министър на вътрешните работи, министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на труда и социалната политика, министър на отбраната, министър на външните работи, министър на правосъдието, министър на образованието, младежта и науката, министър на здравеопазването, министър на културата, министър на околната среда и водите, министър на земеделието и храните, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министър на икономиката, министър на енергетиката, министър на туризма и министър на физическото възпитание и спорта.

От записаната в документа структура на Министерския съвет става ясно, че няма да има специално безпортфейлно министерство, което да ръководи председателството на страната ни на ЕС.

Сделката за Пловдивския панаир предизвика скандал в парламента

Сделката с акциите на държавата в Пловдивския панаир, която днес общинарите в града ще разгледа, предизвика скандал и в Народното събра...

"Конкретното съотношение на страните в изпълнителната власт, както и конкретните позиции в нея се договарят в aнекс, който е неразделна част от настоящото споразумение", се казва още в документа.

Според конституцията бъдещият премиер има срок от 7 дни, в които да предложи състава на следващото правителство, който да бъде гласуван от парламента.

В документа е уточнено, че всички вече постигнати договорки в програмата на управлението се смятат за консенсусни.

Извън тези теми партньорите ще могат да търсят диалог и преговори с всички формации в парламента за постигане на собствените си законодателни виждания.

В документа са описани и конкретните механизми на функциониране на МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика