Сандов предлага масово внедряване на фотоволтаици по покривите

15233
Сандов предлага масово внедряване на фотоволтаици по покривите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Масово внедряване на фотоволтаични инсталации на покривите ще предложи да влезе в програма Околна среда вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов в Брюксел. "Трябва да защитим част от заложените мерки или да ги настроим с леки промени към онова, което се очаква", каза той по повод критиките от страна на ЕК по предвиденото в програмата.

Сандов поясни, че са предвидени над 800 млн. за мерки за въздуха, но според ЕК, голяма част от тях - общо 660 млн., не са допустими и затова той отива в Брюксел да защити заложените мерки за подмяна на отоплителните уреди и за електромобилите.

Борислав Сандов очаква Столична община сама да се откаже от инсинератора

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изрази надежда Столична община да подходи отговорно към проекта за ...

"Ще опитаме да защитим мярката за отоплителни уреди като бъде разширена и обхване и възобновяемите енергийни източници. Ако одобрят това направление, ще предложим масово внедряване на фотоволтаични инсталации на покривите, заедно с подмяна на отоплителния уред, където е необходимо", каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите.

Идеята е, поясни той - освен да сменим една печка на твърдо гориво с климатик или друг уред на електричество, подмяната да е заедно с поставяне на слънчев панел, който да може да захранва този уред. За целта предстоят уточнения с институциите в енергийния сектор, тъй като в момента присъединяването към мрежата е процедурно почти невъзможно, потвърди Сандов. "Има хора, на които им отнема няколко години за да присъединят панел на покрива към електропреносната мрежа, заради третиране като присъединяване, едва ли не, на атомна централа към електропреносната мрежа", посочи той.

Според вицепремиера и екоминистър, задължително е да бъде забързан този процес и да имаме по-силно децентрализирана мрежа, като домакинствата освен консуматори на ток, да стават и производители на електроенергия. "Това би било добре и за енергийната сигурност, защото това са наши ресурси, които са въглеродно неутрални и дават възможността да премахваме уредите, с които замърсяваме въздуха", коментира той при откриването на пленер, посветен на енергийните проблеми и климатичните предизвикателства.

Във ВЕИ- сектора се случват  две неща - големи проекти за фотоволтаични централи и централи за вятърна енергия в морето, отбеляза Сандов и изрази недоумение как така имаме море, а нищо не сме направили по въпроса. Той съобщи, че ще бъде започнат проект за създаване на процедура и че очаква в следващите месеци дискусия, за да бъде оползотворен и този потенциал, който имаме.

В пленера, организиран от МОСВ и мрежата BlueLink.net се включиха водещи експерти от държавни институции, бизнеса и неправителствения сектор в търсене на подходящи решения за прехода към зелена енергия.

Сандов: Въглищните ни централи да работят само при пик през зимата ще предложим на ЕК

Въглищните централи да работят само при пиково потребление през зимата. България ще предложи този вариант на ЕК в Плана за възстановява...

 

Колкото по-бърз е преходът, толкова по-скъпо ще ни излезе, предупреди Калоян Стайков, главен икономист на Институт за енергиен мениджмънт. Той отбеляза, че за да се стартира процеса има нужда от субсидии и че освен фотоволтаични и вятърни централи има и други алтернативи.

Енергийният преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия ще се случи по-бързо и по-ефективно заради участието на гражданите, посочи Балин Балинов от Грийнпийс България.

Цената на слънчевата и вятърна енергия стремително пада, бе изтъкнато още в дискусията и възобновяемата енергия бе посочена като "най-доброто решение, с което разполагаме в борбата с климатичните промени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика