САЩ поглежда отвъд България и армията ни

37268
САЩ поглежда отвъд България и армията ни
Снимка: БГНЕС

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия. Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни. Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Военният обяснява, че в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот, пише "Труд".

САЩ и Израел изстреляли ракетите в Средиземно море при учение

Засечените от Русия обекти в Средиземно море са били ракети, изстреляни в рамките на военно учение, провеждано съвместно от САЩ и Израе...

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във Facebook: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано - НЕ".

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика". Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни.

„Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава", пише Шаламанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика