СЕМ няма да накаже БНТ заради обвинение на Радев

3435
СЕМ няма да накаже БНТ заради обвинение на Радев
Снимка: БГНЕС

СЕМ не откри нарушение в новинарска емисия на БНТ, както твърдяха от президентството. Държавната телевизия и "По света и у нас" не са нарушили Закона за радиото и телевизията на 30 юни според контролния орган.

На заседание, продължило 2 часа и половина, Съветът за електронни медии прие с 3 гласа "за" доклада на експерта Зорница Гюрова, че нарушение няма.

СЕМ се самосезира за писмото от президентството до БНТ

Съветът за електронни медии се самосезира по повод писмото на президентството, представено като право на отговор до БНТ. Това съобщи за...

Той е подкрепен от председателката на СЕМ Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Александрова. Розита Еленова се е въздържала, а Ивелина Димитрова е гласувала "против". Припомняме, че Димитрова е назначение на Румен Радев.

Мотивът на Димитрова е, че в късната емисия в 23 ч има нарушение на медийния закон, тъй като тогава не е показана позицията на президента.

Тази позиция обаче присъства в централната емисия "По света и у нас" в 20 ч. Тогава материалът, в който е включена и президентската позиция, продължава 4 минути и половина. В 23 ч репортажът по темата е минута и 20 секунди.

"Въпрос на редакционна политика е какво ще има в новините", каза Жотева, цитирана от 24 часа.

„От значение за изводите в доклада е тълкуването, че новините на "По света и у нас", излъчвани през деня, са отделни емисии (те са в 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 12.00, 16.00, 18.00, 20.00 и 23.00 ч) на едно предаване, а не отделни предавания. Това обяснява пред съвета днес Гюрова, която е експерт от мониторинга към СЕМ и бивша телевизионна журналистка.

Боряна Георгиева от „ВОЛЯ“: СЕМ има нужда от промяна в начина на работа

Парламентарната група на ВОЛЯ не подкрепи днес годишния отчет на СЕМ, който бе разглеждан в пленарна зала. „Всичко, което чухме ...

Всички те показват новините в развитие и няма как един и същ материал да бъде излъчван във всички емисии, още повече, че в 23.00 ч. например тя е доста по-къса от централната емисия новини. На практика подобно изискване е и невъзможно, тъй като сутринта примерно новината още не се е случила.

Точно поради тази причина няма как отделните емисии - сред които и тази в 23.00 ч., да бъдат разглеждани като отделни предавания, за да се търси в тях плурализъм и представяне на всички гледни точки“, обясняват от СЕМ.

Същевременно общ поглед как са отразявани от БНТ новините, идващи от президентската институция, показва, че те винаги присъстват в "По света и у нас". Така изводът на Гюрова е, че няма нарушение на медийния закон, тъй като позицията на президента е представена в "По света и у нас" на 30 юни.

Впрочем в Съвета има прецеденти за плурализма в предаванията на обществените медии. Така например СЕМ следи общо как се спазва представянето на различни гледни точки в едно предаване, а не във всяко негово издание. Иначе вероятно би налагал глоби всяка седмица на Петър Волгин по БНР, в чието предаване (когато води "12 плюс 3") другата гледна точка често отсъства. Или пък на медийното предаване "Мрежата" по "Христо Ботев", в което звучат предимно т. нар. протестърски тези.

По същата логика и сега СЕМ няма как да разглежда новинарската емисия в 23.00 ч на 30 юни като отделно предаване. "Няма да наказваме БНТ за неспазване на закона. Същевременно няма и натиск от страна на президента върху обществената телевизия, тъй като писмото му е право на отговор. Оттук нататък добре е всяка институция първо да мисли как и какво ще пише на медиите. Да мисли по-дълго", каза още Бетина Жотева.

Румен Радев: Обществото може да плати много висока цена, ако обективността отсъства в медиите

Обществените медии носят отговорност пред гражданите за утвърждаването на професионалните стандарти в журналистиката и акцентирането въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика