Сиди: Похвално е, че БПЦ не благослови изложбата в Лувъра

4613
Сиди: Похвално е, че БПЦ не благослови изложбата в Лувъра
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

По повод отказа на министъра на културата Боил Банов да предостави за изложба в Лувъра български църковни предмети, при отказ за благословия от страна на Светия синод, народният представител и член на националното ръководство на ВМРО Александър Сиди изрази своето задоволство.

От коментара на министър Банов, става ясно, че той се е обърнал към Негово светейшество патриарх Неофит относно подготовката на изложба, която ще представи в музея „Лувър“ културни ценности на България от периода 16-18 век, с молба за разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националният църковен историко-археологически музей и Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Към молбата на Банов е бил приложен и списък от църковни предмети, за които президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез предлага да бъдат изложени: кръстове, икони, кандилници, евангелия, обкови на евангелия, олтарни двери и т н.

Светият синод отказва да даде икони за изложбата в Лувъра

Светият синод не дава благословията си за изнасяне на артефакти (икони и ръкописи) от Църковно-историческия институт и църковния музей ...

„Моля за Вашата благословия", завършва писмото си Боил Банов до патриарх Неофит.

В Министерство на културата обаче се получава отговор от Светия синод, който завършва с категоричното: „Светият синод НЕ дава благословия експонати на НЦИАМ и ЦИАИ да участват в спомената изложба“, припомнят от пресцентъра на ВМРО.

"Това е похвално и аз съм горд от решението на Светия Синод. 45 години комунизъм/атеизъм обезвериха нацията ни. Но БПЦ започна поход към връщане на доверието на клира си, когато се противопостави срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, които поставиха под съмнение традиционните ценности на обществото и на семейството. Днес водачите на нашата православна църква, отново показаха своята мъдрост и защитиха историята и религията на страната ни" , категоричен бе той.

Припомняме, че депутатът от ВМРО, който е с еврейски произход, реагира остро в петък срещу провеждането на тази изложба и напомни, че именно БПЦ е направила възможен историческия акт на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и заради това той изрази своята надежда, че именно владиците ще направят нужното очевидната провокация да не стане факт. Тогава той определи като обида опитите на изкуствоведи във Франция да представят християнското изкуство от 16-18 в. в България като силно повлияно от исляма. "Дръжте си провокациите във Франция! Изложбата в Лувъра с влияние на исляма над християнството трябва да бъде спряна! Подобна проява е обида! За българите православието е стожер. То е онази сила, която  е съхранила нацията ни в мракобесните векове на турско робството и насилствена ислямизация", написа тогава Сиди.

Александър Сиди: Нека опазим Родопите от ДПС!

Народният представител и член на Националното ръководство на ВМРО Александър Сиди написа позиция в своята Фейсбук страница по повод пор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика