Скоро: Няма да сменяме книжка при промяна на постоянния адрес в една област

5080
Скоро: Няма да сменяме книжка при промяна на постоянния адрес в една област
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи, внесени от Министерски съвет. Те предвиждат отпадане на задължението за смяна на шофьорската книжка при промяна на постоянния адрес, ако е в рамките на една област.

Разширява се обхватът на въведената ускорена услуга за издаване на книжка (до 3 дни от приемането на заявлението), като се добавят и случаите на: първоначално придобиване на правоспособност за управление на МПС от определена категория; подмяна на книжка поради придобиване на правоспособност за управление от нова категория; възстановяване на правоспособност поради отнемане на контролни точки; възстановяване на правоспособност поради отказ на категория.

Отпада изискването за предоставяне на копие от документ за завършено образование в случаите на подавани от чужди граждани заявления за подмяна на чуждестранни книжки с български. Логиката е в обстоятелството, че се касае за признаване на вече придобита правоспособност за управление на МПС, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначалното издаване на този документ. Още: Заради проблем с бланките: Всички нови паспорти са валидни само 5 години

Чипове в личните карти и паспортите

В закона се създава правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. По този начин личните карти могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип "паспорт", както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци. Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не с влязла в сила. Още: За личните документи: При договор за 250 млн. лева подписваме друг - от 44,6 млн. лева

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.

Дебатът

Спор в пленарната зала предизвика предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" да отпадне изискването постоянният адрес да фигурира в шофьорската книжка. Александър Иванов от ГЕРБ-СДС се противопостави на идеята с аргумента, че така шофьорската книжка няма да е равностоен на личната карта.

В хода на дебата в пленарната зала Маноил Манев от ГЕРБ помоли да обърнат внимание на законопроекта и във връзка с нещо, което е много дълго обсъждано в средите, които се интересуват от материята – равностойността на свидетелство за управление на моторно превозно средство и личната карта.

По думите му в закона за посочени като равностойни документи за удостоверяване на самоличност, но има някои неща, които трудно си съответстват. Има неща, които не се съдържат в свидетелството за управление на моторно превозно средство и които може би трябва да бъдат добавени вътре, като адрес примерно, коментира Манев. Според него този законопроект е важен за хората. "За първи път отменяме крепостното право при издаването на документи за самоличност", добави той. 

И според Божидар Божанов от ПП-ДБ законопроектът улеснява доста гражданите. Той добави, че между първо и второ ще трябва да ги доулеснят, и каза, че няма да се съгласи, че адресът трябва да го има в шофьорската книжка. "Адресът на личната карта в момента се използва на практика само при гласуване", отбеляза Божанов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

При липса на Калин Стоянов: Служебният кабинет се срещна с ЦИК за изборите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика