Слави Трифонов: В сегашния Министерски съвет най-напред трябва да влязат психиатрите

7182
Слави Трифонов: В сегашния Министерски съвет най-напред трябва да влязат психиатрите
Снимка: БГНЕС

"Ти го плюеш, а той си мисли, че дъжд вали. Липсват резултати в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. Липсват механизми за контрол над главния прокурор. Има голям проблем със свободата на медиите. Законодателният процес е лобистки и непрозрачен.

Това са само част от критиките на Европейската комисия към България, публикувани в Доклада за върховенството на закона в Европейския съюз. Това всъщност са фактите. Но въпреки тези факти, вчера няколко „умни глави“ от ГЕРБ се изтъпаниха и казаха без никакъв свян, че докладът за България бил положителен. Ей за такива „умни глави“ българският народ е измислил фразата: „Ти го плюеш, а той си мисли, че дъжд вали.“ Това пише телевизионният водещ и бъдещ политик Слави Трифонов в коментар в социалната мрежа фейсбук.

"Politico": България най-лоша от страните-членки според доклада на ЕК

Всички сме грешници. Това беше посланието на Европейската комисия, която представи своя първи по рода си доклад за върховенството на за...

Нещо повече – точно заради такива „умни глави“ мъдрият български народ е съчетал двете турски думи „гьон“ и „сурат“, за да се получи чисто българската титла „гьонсурат“. В тълковния речник гьонсурат означава „нахален, дебелокож човек, който не изпитва чувство на неудобство, притеснение или вина, в каквато и ситуация да се намира.”

Вчера на нарочна пресконференция гьонсуратът от ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че докладът за България бил положителен и за България се говорило чак на 10-а страница. Изведнъж се оказа много важно за ГЕРБ кое на коя страница е – когато запратиха основните права на гражданите на последните страници в Барниръбъловата Конституция проблеми нямаше, нали?

А пък като е толкова положителен докладът, ами излезте сред хората да се похвалите с него. Ходи пеша, бе, Дариткова, ходи пеша, похвали се с доклада! Ама да не те прекарва пак полицията през чуждите дворове?

Гьонсуратите от ГЕРБ се похвалиха и с друго - имало напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и даже имало разследвания и повдигнати обвинения. Всъщност истината пак е друга. В най-корумпираната страна в ЕС, а именно България, няма нито един обвинен политик за корупция. Нито един.

Единственият арестуван действащ министър в новата ни история Нено Димов има обвинение, но не и за корупция. А и в момента човекът си е вкъщи. Сигурно гледа „Ролан Гарос“. За сравнение ще ви кажа, че в Северна Македония тези дни вкараха бившата външна министърка за 4 години в затвора. А уж и там са българи.

Докато ГЕРБ съсипва бизнеса, обвинява Румъния за оставането на мониторинга ни

За всеки здравомислещ човек в България отдавна е ясно, че големите обществени поръчки се предоставят на фирми, приближени до властта. П...

Ако трябва да използваме терминологията за високите етажи на властта, метафорично казано Нено Димов живее на първия етаж. Защо обаче няма разследване и обвинение за Владислав Горанов, който въпреки че го е страх от земетресения живееше на най-високия етаж на властта, надписа с милиони левове партийните субсидии и проспа 700 милиона лева неплатени такси от хазарта? Защо няма разследване и обвинение за неговия шеф, който още живее на последния етаж на властта и „прекрасна госпожа“ снима в спалнята му кюлчета злато и десетки пачки от по 500 евро?

Защо няма възможност за контрол над главния прокурор, който също живее на най-високия етаж на властта и е съсед на министър-председателя? Апропо, извън метафорите, министър-председателят и главният прокурор наистина са съседи. В Бояна.

Сигурен съм, че гьонсуратите от ГЕРБ имат отговори и на тези въпроси. И те ще са гьонсуратски отговори.

Гьонсуратите са навсякъде. Много такива може да видите и сред обслужващия персонал на властта. Например, всеки момент очаквам Марешки да каже: „Не съм чел доклада, ама е положителен“.

От над 80 дни протестиращите българи искат да влязат в Парламента и в Министерски съвет и да потърсят сметка на управляващите. Слушайки обаче по какъв безочлив начин говорят самите управляващи, смятам, че в сегашния Парламент и в сегашния Министерски съвет най-напред трябва да влязат психиатрите.

ГЕРБ най-накрая признаха, че мониторингът върху България остава, но обвиниха румънците

За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка (т. нар. мониторинг, бел. ред.) и престои все още работа, която правит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика