След голямото закъснение: БТР-ите от България са пристигнали в Украйна

4466
След голямото закъснение: БТР-ите от България са пристигнали в Украйна
Снимка: Тодор Тагарев/Facebook

Първите бронетранспортьори, които България изпрати на Украйна с голямо забавяне, вече са пристигнали в нападнатата от Русия страна. Това стана ясно от думи на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

На 14 март той уточни, че първият ешелон от 30 вагона е тръгнал преди седмица – на 7 март. А преди дни е потеглил от България и последният. 240 военни са участвали в операцията, а разходите по изпращането на първите бройки са 170 000 лв.

Още: По-добре късно, отколкото никога: Българските БТР-и поеха към Украйна

Тагарев награди за организирането на логистика и транспортиране на бронираната транспортна техника Бисер Минчев - зам.-министър на транспорта, Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната, Ивелина Дундакова - зам.-министър на вътрешните работи, и военнослужещи.

Страната ни изпраща общо 110 бронетранспортьора на Киев.

Забавянето на БТР-ите за Украйна

В края на ноември 2023 г. депутатите решиха да ратифицират споразумението между МВнР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

През юли същата година депутати от ресорната парламентарна комисия обявиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на МВР. Не са ползвани от 40 години, но са ценни за украинците на фронта, а държавата не е и не е имала намерение да ги използва - бе аргументът. Решението дойде няколко дни по-късно. Още: "Няма да подам оставка": Тагарев обяви колко военна помощ сме изпратили на Украйна (ВИДЕО)

Последва и президентско вето, бързо преодоляно от мнозинството. Но не това забави помощта, а организацията в България. 

В началото на февруари министърът на отбраната обяви, че 100-те БТР-а с отпаднала необходимост са готови и ще тръгнат към Украйна. Страната ни търсеше партньорска държава, която да плати за транспорта, и председателят на Комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев заяви, че Великобритания се е съгласила. Още: Българските БТР-и още не тръгват за Украйна: Защо?

Само че над три месеца след ратификацията на споразумението с Киев се оказа, че БТР-ите още не бяха потеглили към борещата се срещу руската агресия страна. Решение за потеглянето им имаше едва преди седмица.

Нова помощ за Украйна от България?

Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ за Украйна от България, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени. Само преди дни стана ясно, че в момента страната ни изпраща и 122 мм самоходни артилерийски установки "Гвоздика" и бронирани машини БРДМ-2.

3D радарите

Тагарев увери, че 3D радарите за изтребителите за F-16 Block 70 ще пристигнат навреме. Той отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани.

Офертата на френската компания “Талес” (Thales), която бе избрана за доставчик на новите 3D радари за армията, се оказа по-ниска от очакванията – 142 млн. евро, съобщи днес Mediapool, позовавайки се на свои източници.

Относно придобиването на американските бойни машини "Страйкър" - министърът обяви, че има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.

Още: "Бавните" БТР-и за Украйна: МО с план как да ускори следващите военни пакети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика