Служебният кабинет се похвали с осигурени 14 млрд. лв. евросредства

1724
Служебният кабинет се похвали с осигурени 14 млрд. лв. евросредства
Снимка: ПЦ на МС

В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет са били осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. Това обяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерски съвет в петък.

"Този ресурс ще се влее в българската икономика в идните 6 години през новия програмен период и ще помогне за увеличаване на благосъстоянието на страната ни. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове", добави той.

Пеканов: Ако нямаме стабилно правителство, може да има забавяне с приемането ни в Еврозоната

Двама български министри - вицепремиерът Атанас Пеканов, финансовия министър Росица Велкова, заедно с управителя на БНБ Димитър Радев с...

Пеканов каза, че този ресурс е изключително важен, тъй като от една страна ще спомага българската икономика да наваксва и да се сближава все по-ясно с европейската - като например подпомага внедряването на иновации в малките и средните предприятия. „В същото време ще адресира важни пред България проблеми като превенцията и управлението на редица рискове - наводнения, свлачища, пожари“, посочи Атанас Пеканов.

Значителни европейски средства са определени за развитие на човешкия капитал. „Тук е най-големият ни потенциал и трябва да инвестираме повече в него – в осигуряването на работа, на образование, на защита за най-уязвимите, за най-нуждаещите се, за децата, за отдалечените региони“, акцентира вицепремиерът.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев подчерта, че служебният кабинет е ускорил одобрението на европейските средства, а Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) работи и "дава глътка въздух" за малките и средните предприятия.

„През Министерството на иновациите и растежа вече са отворени 2 процедури по ПВУ. По първата -  за Технологична модернизация, кандидатстването приключи с подадени над 2500 проектни предложения за близо 1 млрд. лева“, каза Пулев и допълни, че втората процедура - за ИКТ решения и киберсигурност, стартира в началото на тази седмица, като вече има подадени над 800 проекта само за 4-5 дни. „Общо 4 процедури за 600 млн. лв. ще бъдат отворени за бизнеса по Плана през Министерството на иновациите и растежа до края на годината“, каза той.

Пулев посочи още, че по структурните фондове за "рекордно кратко време" е била одобрена новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027  с бюджет от 3 млрд. лв. „Тя беше подадена през втората седмица на август и получи одобрение на 3 октомври“, обясни министърът.

Атанас Пеканов: Икономиката е поставена пред голяма несигурност

"Икономиката е поставена пред голяма несигурност. От една страна агресията на Русия, инфлационен натиск, който се разширява, както и ик...

По отношение на другата програма - за научни изследвания за 2,15 млрд. лв., той увери, че ще бъде подадена скоро към ЕК и с нея общо 5 млрд. лв. тръгват към родните научни центрове в помощ на българския бизнес само по линия на Министерството на иновациите.

Пулев се похвали и с разработване на Стартъп-визата, с която чуждестранни граждани извън ЕС ще могат да създават високотехнологични компании у нас, а съответно и работни места.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова обърна специално внимание на приоритетните мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения, засушаване, както и изменение на климата. Близо 450 млн. лв. са заделени в Зелената програма на България, от които над 92 млн. лв. ще бъдат насочени към действия, гарантиращи висока степен на превенцията от наводнения. Насърчава се изпълнението на екологосъобразни мерки, идентифицирани в Плановете за управление на речните басейни за районите със значителен потенциален риск от наводнения, както и  дейности, свързани с разширяване на Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението.

„Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат в образованието по Програма „Образование“ (2021-2027 г.), е близо 2 млрд. лв., което е два пъти повече в сравнение с предходния програмен период“, изтъкна заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова. Тя уточни, че чрез планираните дейности ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и ученици.

„Изпълнителна агенция „Програма за образование“ е стартирала предварително изпълнението по първите две операции от програмата. Над 220 милиона лева ще бъдат насочени за личностно развитие в училищното образование. Надяваме се по този начин да намалим дела на преждевременно напусналите ученици“, каза още заместник-министърът на образованието и науката. По думите ѝ всички дейности по Програма „Образование“, както и допълнително заложените, ще обхванат над 1 млн. български граждани. „Програмата е структурирана в три приоритета, като предвидените мерки в подкрепа на образованието обхващат всички етапи – от детската градина до докторската степен във висшите училища“, каза още Младенова.

Александър Николов: Служебният кабинет върна руското влияние в ядрената енергетика, но с етикет "направено в ЕС"

Бившият енергиен министър Александър Николов атакува остро служебното правителство, че е върнало руското влияние в българската ядрена е...

Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова обяви, че с изпълнението на мерките по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) ще бъдат подкрепени над 740 000 души, което означава, че всеки седми българин ще бъде включен в различни мерки по програмата. Тя е с общ бюджет от над 3,8 млрд. лв. и е насочена към развитие на работната сила и осигуряване на по-добри възможности за социално включване на уязвимите групи.

По Програмата за храни (2021-2027 г.) се предвижда всяка година да се раздават по 350 000 пакети с храни и хигиенни материали, както и да бъде предоставян топъл обяд на над 50 000 нуждаещи се. „Програмата включва и две нови направления за подкрепа на семейства (с деца) с ниски доходи чрез предоставяне на най-необходимите бебешки продукти за над 10 000 новородени и ваучери за детска кухня за 10 000 деца“, каза Ефремова.

Новата програма „Транспортна свързаност“ за периода 2021-2027 г. ще разполага с бюджет от 3,16 милиарда лева, като с националното съфинансиране сумата достига 3,7 милиарда лева. „Фокусът е с този ресурс да бъдат довършени проекти, започнати в предишни години“, съобщи ръководителят на Управляващия орган на програмата Мартин Георгиев.

С парите от Европа в областта на жп строителството ще се изгради жп връзката между София и Сърбия и ще се завърши линията между София и Пловдив в големия жп проект Елин Пелин-Костенец. В пътния сектор се предвижда финализирането на автомагистрала „Струма“ и тунелът под връх Шипка.

ОЩЕ: Финансовият министър представи Бюджет 2023 - ще бъде внесен в парламента, ако няма редовен кабинет

Зарков обяви важни законови промени - парламентът трябва да ги приеме, иначе рискуваме санкция от ЕК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че днес Министерският съвет е одобрил много законопроекти, сред които особено ва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика