Социалистите се ядосаха: Парламентът взима правомощията на Радев

2335
Социалистите се ядосаха: Парламентът взима правомощията на Радев
Снимка: БГНЕС

Предложения на ГЕРБ за поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които в крайна сметка бяха приети, ядосаха БСП и по-конкретно лидера им Корнелия Нинова и тя заплаши мнозинството, че ще даде промените им на Конституционния съд.

Причината - депутатите от Комисията по отбрана ще изслушват и ще си създават мнение за офицерите кандидати за генерали и адмирали, преди това да са сторили правителството и президентът.

БСП пак иска оставката на Жотева. Този път с пърформанс в парламента (СНИМКИ)

Парламентарната група на БСП за пореден път поиска оставката на членът на Съветът за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. "Червените"...

Според Нинова обаче тези поправки са вмешателство в правомощията на президента и заобикалят Конституцията.

Тя цитира разпоредбата на основния закон, според която държавният глава като върховен главнокомандващ назначава висшия команден състав на армията и удостоява със звания.

"Със закона, който предлагате, допълвате Конституцията, защото казвате, че президентът може да издаде този акт едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана и то преди да започне процедурата в правителството и президента", скочи тя.

Според нея, след като армията има положителен рейтинг на одобрение и е харесвана от 30% от българите, а Народното събрание едва от 9 на сто, намесата на парламента само ще свали доверието на хората във въоръжените сили.

Социалисти от Варна поискаха отстраняването на Борислав Гуцанов

За отстраняване на председателя на варненската организация на БСП Борислав Гуцанов настояват членове на партията в морската столица и о...

"Спрете да разпалвате противопоставяне на институциите! Не се опитвайте да опетнявате президента Радев, ще се провалите, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността", обърна се Нинова към мнозинството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика