Стартират подписка за референдум за промяна на възрастта за гласуване - от 16 до 60 години

27733
Стартират подписка за референдум за промяна на възрастта за гласуване - от 16 до 60 години
Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет "За честни избори" стартира подписка за провеждане на национален референдум за промяна на възрастта на гласуване. От инициативния комитет настояват да бъде преразгледана възрастовата граница, като долната се свали на 16 години и се въведе горна - 60. Официалната формулировка на въпроса на референдума е "Да се въведе ли нов възрастов праг за право на гласуване - от 16 години до 60 години?".

На пресконференция членовете на инициативния комитет обявиха, че ще започнат да събират подписи от средата на април, като първо пунктовете ще бъдат разположени в София, а скоро след това - и в останалите големи градове на страната.

"Настоящото положение с възрастта на гласуване е дискриминационно. Не е редно да има долен праг на възрастта, а да няма горен. Защо един 17-годишен младеж да не е в състояние да направи информиран избор, а една 80-годишна баба е?", заяви Петър Стоилов, член на инициативния комитет.

"За мнозина е ясно, че масовото гласуване на възрастните хора изкривява вота. Ясно е и че те са твърдият електорат на една определена партия. По-важното е, че често те правят избор без да са наясно нито с кандидатите, нито с условията, а просто по инерция. Това изкривява резултатите", допълни той.

Друг инициатор на подписката - Пламен Карамитев, заяви, че от "За честни избори" са наясно, че поддръжниците на политическото статукво вероятно ще обявят тяхното предложение за дискриминационно и противоконституционно, но подчерта, че инициативният комитет е готов да се защитава с аргументи.

"Не е ли дискриминация да изключваш от процеса на взимане на решения младите българи? Днешните младежи са будни и информирани. На 16 години, на 17 години, те могат да направят избор, още повече, че те биха били засегнати от последствията много повече, отколкото една баба на 80 години например", заяви той.

От инициативния комитет вярват, че предложението им ще получи голяма обществена подкрепа, тъй като според цитирани от тях социологически проучвания повечето българи подкрепят идеята 16-годишните да имат право на глас.

"Не се съмняваме, че управляващите ще бъдат против, тъй като една такава промяна във възрастовия ценз ще удари пряко по техните твърди електорати. Ние обаче разчитаме на народа, защото той е единствения суверен", допълни Стоилов.

Той заяви, че инициативата им засега не е подкрепена от нито една политическа партия, но от комитета са отворени за преговори с всеки, който подкрепя аргументите им.

От "Република БГ" досега са събрали 70 000 подписа

Поради големия интерес към подписката за спиране на държавните субсидии за партиите, ПП "Република БГ" пуска допълнителни екипи в гра...

В заключение е редно да кажем, че такава подписка всъщност няма. Това е първоаприлската новина на Actualno.com. С нея ви честитим 1 април и ви желаем много радост и усмивки през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика