Стефан Данаилов с реч в парламента, която трогна депутатите (ВИДЕО)

7494
Стефан Данаилов с реч в парламента, която трогна депутатите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Това заяви Стефан Данаилов по време на дебатите по наложеното от президента вето върху части от бюджета на НЗОК за 2018 г.

"В конфликт на интереси съм, защото ще подкрепя ветото на президента, а съм онкоболен. Затова заявявам конфликт на интереси", каза Данаилов, който дойде в пленарна зала специално заради президентското вето.

Депутатите отхвърлиха ветото върху лекарствения мораториум

Народното събрание окончателно отхвърли ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната здравноосигурителна кас...

„Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, посочи Данаилов.

„Обръщам се към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза Стефан Данаилов.

След Данаилов думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че уважава Стефан Данаилов, но в днешния дебат той бил употребен. „Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания. Моят баща почина на 62 години и точно заради това не искам по тази тема да се спекулира в пленарна зала“, каза Цветанов.

Партия сезира КЗД за мораториума за нови лекарства

Зам.-председателят на Единна народна партия (ЕНП) Емил Мечикян внесе  днес (14 декември) сигнал в Комисията за защита от дискримин...

Той запита, когато имало 485 млн. лв. повече за здравеопазване за 2018 г. това не била ли по-добра политика за здравеопазване, която щяло да направи днешното правителство. Разходите, които щяла да направи Касата били 407 млн. лв. Парите за здравеопазване щели да бъдат 4 млрд. лв.

„Уважение и респект г-н Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Вие казахте за младите и за самия вас, но искам да сложа и тези, които си заминаха. Това, което можем днес да говорим, е да търсим политики, за да предотвратим тези заболявания да стигат до хората. Не е ли по-добре да имаме необходимото диагностициране и прегледи, които да могат да ни дадат възможност да живеем по-дълго време и да предотвратим всяко едно раково заболяване. В днешния дебат можеше да излезе и да говори и Вежди Рашидов, който също се е лекувал от рак, можеше да поканим и Данчето Фандъкова, но това, което и тя призовава и, което призовават всички тези, които преминават по този път е преди всичко профилактика и превенция“, каза Цветанов.

„Ако вървим в тази хипотеза, която предлагате, значи да отделим от парите за профилактика. Искам всички млади хора да направят профилактични прегледи и да предотвратим това, което се случва на Стефан Данаилов, Вежди Рашидови Фандъкова и всички останали. Колеги от БСП, както винаги се стараете да употребявате хората. В тази посока показахте, че не говорите за политики, а искате да употребите само хората, за да постигнете някакви политически цели. Всеки един знае, че в момента дебатът е за 32 молекули. В Този дебат не трябва да има популизъм, а експертизъм. Нека не спекулираме, с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът, той няма да се реши. Трябва да направим така, че той действа да се реши с профилактика“, смята Цветанов. Той се похвали, че по време на първия си мандат заради политиката си ГЕРБ били спасили над 400 човешки живота от жертви по пътищата.

„Това последното с първия мандат и колко живота сте спасили, нека да напомня, че точно тогава 1,5 млрд. лв. заминаха другаде. Вие лично изтеглихте тези пари, защото участвахте в правителството. Вие сте длъжни на хората и за още 10 години“, обърна се Антон Кутев от БСП към Цветанов.

Стефан Данаилов взе думата, за да отговори на Цветанов.

Закана: Ако депутатите искат гладуващи онкоболни за старт на европредседателство, добре

Ако депутатите смята, че да посрещнем европредседателството с гладуващи онкоболни в градинката пред Народното събрание, ние ще им ги ос...

„Другарю, Цветанов, всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, току що влязох. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари.

Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата ПГ явно няма да се състои, за което искрено съжалявам. Съжалявам за хората, които не мислят като Вас, другарю Цветанов“, обърна се още Данаилов към Цветанов.

С болестите не е хубаво много да се заиграва, взе думата и Вежди Рашидов. „Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, заяви Рашидов.

„ Струваше 70 000 евро лечението ми. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно, защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги“, каза Рашидов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика