Сутрешни спорове между БСП и ГЕРБ за гласуването на парламентарните избори

4647
Сутрешни спорове между БСП и ГЕРБ за гласуването на парламентарните избори
Снимка: БГНЕС

Разгорещени спорове по остта БСП – ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори се разразиха в студиата на сутрешните блокове на Нова телевизия и БНТ.

Депутатът и секретар на парламентарната група на БСП Филип Попов изрази задоволство, че медицинският протокол за изборите не се изготвя от ЦИК, както от ГЕРБ възнамерявали. Обаче той е категоричен, че промените през Закона за извънредното положение не са добра идея, защото се сблъскват текстове с Изборния кодекс. Няма да има възможност карантинирани след 1 април да гласуват, сигурен е Попов.

Проф. Иво Христов със съмнения за изборите, отчете се като депутат (ВИДЕО)

„Основанията за съмнение в изборите са абсолютно реални. И на фона на това, което се случи в САЩ, все пак ние не сме по-напред от...

Бившият зам.-правосъден министър Красимир Ципов потвърди, че до 1 април включително може да бъде подадено заявление за гласуване с подвижна избирателна секция. Може по имейл, може и на хартия по пощата да се направи такова заявление – смятам, че има такива фирми с куриерски услуги за хартиен носител, обясни Ципов пред Нова телевизия. Все пак трябва да има срок от време РЗИ да провери вписан ли сте в Единния информационен портал, добави той.

Ципов е уверен, че няма да е проблем за валидността на изборите факта, че може да има карантинирани, които да не могат да гласуват. И де факто оправда възможността болни да гласуват – ако получиш на 2 април резултат от положителен тест за коронавирус, трябвало всъщност да си получил предписание от РЗИ.

Попов обаче не се съгласи, че ще са малко хората – сега били около 10 000. Повече са, има и други карантинирани, заради други заразни болести, уточни той.

Попов и Ципов се скараха и за гласуването в чужбина. Депутатът от БСП не видя достатъчно активност от дипломатическите ни представителства и обвини ГЕРБ, че не прие гласуването по пощата, а Ципов обвини президента, че е посочил 4 април – Католическият Великден. Той иронизира и, че БСП още не са внесли в пленарна зала предложенията си за промяна на законодателството.

Зеленогорски: През хартиените бюлетини се следи дали хората, на които е платено, са гласували правилно (ВИДЕО)

Най-добрият начин управляващите да се подготвят за изборите е да вземат предвид умни предложения за това как да се гласува при максимал...

Пред БНТ Иван Иванов от БСП се възмути, че видеонаблюдението на броенето на бюлетините в секциите не беше прието. Така щяхме да избегнем куп протоколи със задрасквания и поправки, убеден е той. Колежката му от ГЕРБ Евгения Алексиева обаче не се съгласи и попита БСП като е управлявала, защо не е прието видеонаблюдението. А Ципов поиска категорично становище от КЗЛД дали това не представлява нарушение на лични данни. Когато има охранителни камери, не са лични данни, сега са, отвърна Попов.

Същевременно Иванов и Алексиев на практика бяха на едно мнение за ваксинацията на членове на секционните комисии. Едва ли това ще стане в пълен обем предвид всички проблеми с доставки на ваксини за цяла Европа, не само за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика