Съдът спря вписването на смененото от Нинова ръководство на "Кинтекс"

4823
Съдът спря вписването на смененото от Нинова ръководство на "Кинтекс"
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на оръжейната фирма "Кинтекс" ЕАД. Това става ясно от прессъобщение на фирмата.

Припомняме, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди еднолично смяната в стратегическото дружество като се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него. Причината - редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор (Александър Михайлов). Нинова обясни пред Българската национална телевизия и други медии – че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс", както и Actualno.com писа преди време.

Освободеният директор на „Кинтекс“: Сменят ме дни след рекорден договор за над 40 млн. евро

Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита д...

"Последното категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на НАП и Агенция по вписванията. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в "Кинтекс" ЕАД - 27.10.2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия). Нещо повече, на 28.10.2022г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала - ДКК ЕАД декларация за имущество и интереси съгласно изискванията на закона за КПКОНПИ", се казва в позицията на фирмата, изпратена до медията ни днес, подписана от самия Михайлов.

Според справка на Actualno.com в Търговския регистър Михайлов е назначен на 8-ми октомври 2021 година за член на Съвета на директорите (СД) на "Държавната консолидационна компания" ЕАД. Няколко дни по-късно – на 27-ми октомври, бива преназначен за член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД и за негов представител. И тогава, и към 26.01.22 г. той е управител на "Интер Комерс Консулт" ООД и съдружник в него с 90% дялов капитал. Фирмата е с разнороден предмет на дейност, включително търговия със стоки със специално предназначение. Дружеството е създадено през 2020 г., с капитал от 5000 лева. Другата му фирма "Лин Асет" ЕООД е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал. Михайлов е неин едноличен собственик и управител. Дейността ѝ е абсолютно същата като на "Интер Комерс Консулт".

От "Кинтекс" обясняват, че поради създадената ситуацията, след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи "незабавно освобождаване на изпълнителния директор", в момента "Кинтекс" ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството. Същевременно към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро – безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години. 

"Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес", категоричен е досегашният изпълнителен директор на "Кинтекс".

Корнелия Нинова сменя борда на "Кинтекс"

Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията извърши проверка на дейността на "Кинтекс" ЕАД за 2021 г. Заключенията са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com