Директорът на "Кинтекс" назначен в нарушение на закона?

12047
Директорът на "Кинтекс" назначен в нарушение на закона?
Снимка: БГНЕС

Изглежда сякаш Александър Михайлов – изпълнителен директор на държавното оръжейно предприятие "Кинтекс" и негов представител, е назначен в нарушение на закона. Причината - до 26.01.22 г. името му фигурира като управител на две фирми. В едната е също едноличен собственик, а в другата – съдружник.

Изрично изискване на Закона за публичните предприятия е, че управител или член на колективен орган за управление и контрол може да бъде човек, който не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име, не е съдружник в събирателни, командитни дружества или в дружества с ограничена отговорност. Тези забрани се прилагат, когато съответните дружества извършват дейност като в публичното.

Справка в Търговския регистър сочи, че Михайлов е назначен на 8-ми октомври 2021 година за член на Съвета на директорите (СД) на "Държавната консолидационна компания" ЕАД. Няколко дни по-късно – на 27-ми октомври, бива преназначен за член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД и за негов представител.

И тогава, и към 26.01.22 г. той е управител на "Интер Комерс Консулт" ООД и съдружник в него с 90% дялов капитал. Фирмата е с разнороден предмет на дейност, включително търговия със стоки със специално предназначение. Дружеството е създадено през 2020 г., с капитал от 5000 лева.

Другата му фирма "Лин Асет" ЕООД е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал. Михайлов е неин едноличен собственик и управител. Дейността ѝ е абсолютно същата като на "Интер Комерс Консулт".

 

Михайлов е в ръководството на "Кинтекс" не за първи път. Той е управлявал дружеството от юли 2017-та до средата на октомври 2018-та, когато е сменен с Анита Великова.

Малко по-късно Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи проверка в "Кинтекс" за минал период и установи вреди за 3,871 млн. лева.

Проверката е за спазване на финансово-стопанската и отчетната дейност на държавното дружество за сключени договори за доставка и продажба на стоки със специално предназначение. Тя обследва при какви цени дружеството е сключвало сделки в периода от 1 януари 2016 г. до 30 юни 2018 г. Инспекторите установяват нарушения в дейността на "Кинтекс" при сключване на договори с "ЕМКО" ООД (собственост на Емилиян и Христо Гебреви) и "Аркус" АД (на Дочо Караиванов). Общо проверяваните 35 договора са били на стойност почти 780 млн. лева.

Материалите от проверката бяха предадени на Специализираната прокуратура. През март 2019-та година в "Кинтекс" влязоха прокурори и представители на ДАНС.

"На 28 март 2019 г. в рамките на досъдебно производство прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от Следствения отдел към СП извършват следствени действия в  офисите на дружество "Кинтекс". В хода на разследването участват и служители на ДАНС. Изземат се документи и се претърсват помещения. Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. за престъпно сдружаване и  безстопанственост (чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК)", гласи съобщението на прокуратурата от същата дата.

Пред медиите зам.-главният прокурор тогава Иван Гешев обясни, че става въпрос за дело, образувано след извършена в "Кинтекс" инспекция от АДФИ.

"В хода на инспекцията са констатирани нарушения, които според тях може би осъществяват състав на престъпление и са изпратили инспекцията в специализираната прокуратура", каза Гешев.

По думите му основната сюжетна линия е, че "Кинтекс" като държавен оръжеен търговец сключва сделки с държави като Индия и други страни. 

"Доставката се извършва от български оръжейни производители, а договорите са между "Кинтекс" и представителя на съответната държава. Има отделни договори между "Кинтекс“ и съответния български производител. Сигурен съм, че съвсем случайно българският производител или поне няколко от тях некачествено изпълняват тези оръжейни доставки. В резултат на това външният потребител на услугата -  Индия или някоя друга страна, начислява неустойки, които се плащат от "Кинтекс". Въпросът е, че "Кинтекс" не предприема абсолютно нищо, за да възстанови тази щета, като си потърси парите от съответния доставчик. Това е в крайна сметка една голяма положителна полза за съответните оръжейни търговци, които могат да произведат продукция с ниско качество или да не изпълнят срокове на доставка. Тоест, това да им излезе по-евтино като стока, грубо казано", поясни Гешев.

Тогава той подчерта, че тези дела са супер сложни и предупреди да не се очаква бърз резултат. "Става въпрос за милиони", подчерта Гешев и уточни, че доставчиците на тази продукция, за които са констатирани нарушения, са три. Посочи също, че става въпрос за нарушения на предишното ръководство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика