Танева и Аврамова "скочиха" на екоминистъра заради предупрежденията му за водна криза в земеделието

3907
Танева и Аврамова "скочиха" на екоминистъра заради предупрежденията му за водна криза в земеделието
Снимка: БГНЕС

Нямаме затруднения с комуникацията, колаборацията ни е много тясна, особено сега на фона на екологичните амбиции на ЕС, заяви в отговор на обвиненията на Емил Димитров земеделският министър Десислава Танева. Тя дойде в Народното събрание малко след емоционалното изявление на екоминистъра.

Тя беше категорична, че кметът на Бургас Димитър Николов е поискал проектна документация за язовир, който би могъл да се ползва за питейно-битови нужди и не може да се каже, че няма заинтересованост от властите по този проблем.

Емил Димитров - Ревизоро: Бургас може да остане без вода

Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен, съобщи от парламентарната трибуна министърът на...

"Много тъжно", заяви още Танева по повод предупрежденията на екоминистъра за предстояща криза в земеделието. Тя припомни, че Димитров е настоявал през лятото, че земеделските производители сами трябва да намерят източници за напояване.

За рехабилитацията на съоръженията на "Напоителни системи" са отделени 50 млн. евро, с които ще бъде разширен обемът на площите за напояване. Предвидено е рехабилитирането на основни канали, допълни още земеделският министър.

Регионалният министър Петя Аврамова също пристигна в Народното събрание, за да отговори на обвиненията на екоминистъра. За нея коментарите на Емил Димитров са "хаотични разсъждения".

През октомври Петя Аврамова е внесла доклад на заседание на Министерския съвет за включване на два резервни язовира ("Ахелой" и "Порой") за питейно-битови нужди на Бургас във връзка с намаления обем на яз. "Камчия". За целта е нужно инвестицията от 60 млн. лева, изграждане на тръбопроводи, пречиствателна станция и т.н. За целта е нужна експертна оценка, а такива експерти в МРРБ няма, заяви още Аврамова от парламентарната трибуна.

Според нея подобен документ трябва да дойде от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Въпреки неговата липса, в регионалното министерство вече извършват определени действия, за да оценят потенциала на тази идея.

ДПС иска оставки - или на Емил Димитров, или на цялото правителство

От ДПС поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента след притеснителните данни за състоянието на водните запаси у нас, които ...

Тя беше категорична, че няма да има отражение върху цената на водата във Варна, дори и да се наложи да се използват помпи за доставяне за бита.

Опозицията - управлението на водите показва как се управлява държавата

От опозицията в Народното събрание посочиха, че този отчет за управлението на водите е показателен за управлението на ГЕРБ през последните години. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска председателят на парламента Цвета Караянчева да извика премиера Бойко Борисов, който пред депутатите да потвърди или отрече думите на екоминистъра.

Ако неговите заключения не са верни, ще гласуваме оставката на министъра на околната среда, но ако са верни - очакваме оставката на цялото правителство, заяви още лидерът на ДПС. Според него от думите на Емил Димитров е станало ясно, че липсва комуникация между отделните нива на администрацията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също беше категорична, че е нужна оставката на Емил Димитров и на цялото правителство на ГЕРБ. Тя коментира, че управлението на водите е показател как се управлява цялата държава.

"Воля": Водните проблеми в България са дело на много партии, но не и на нашата

"Стана ясно, че няма община, която да не лобира явно за водните ресурси. До това заключение стигна зам.-председателката на "Воля" Кръст...

Според Нинова България ще бъде изправена пред труден избор - чист въздух или вода, ако се стигне до по-голям дял на въглищата в производството на електроенергия.

Предупрежденията на екоминистъра в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика