Темата "Турция" се превърна в Рубикон за Екатерина Захариева в парламента

7051
Темата "Турция" се превърна в Рубикон за Екатерина Захариева в парламента
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов лично говори с турския президент Реджеп Ердоган на 26 март относно изказването му, че Кърджали е част от душевните граници на Турция. Борисов е получил уверение от Ердоган, че неговото изказване изобщо не представлява намек за външните граници на България. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос на червения депутат Иво Христов, който нашумя с изказването си, че 80% от българите са дебилни.

Захариева уточни, че веднага след това МВнР излезе с изявление, че не следва да има такива изказвания и от тогава турският президент не е правил такива изказвания. Трябваше изявлението да е от президенството, защото става въпрос за отношения "президент – президент", добави външният ни министър.

Ердоган: Никой не трябва да търси държава за кюрдите

Турската държава принадлежи също и на кюрдите в страната. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на изборен митинг в югоизточната ...

От думите на Захариева стана ясно и, че Турция е поискала в замяна на плащане на обезщетения на тракийските бежанци да ѝ бъдат възстановени влогове на турското консулство в Пловдив, загубени във фалиралата Първа частна банка. Има договор от 1927 година, който урежда обезщетенията за тракийските бежанци, благодарение на Симеон Радев – защо българското правителство не използва дадените му инструменти и няма адекватни реакции, попита Христов.

Същевременно външният министър увери Христов, че продължават заседанията на смесената комисия между България и Турция и се говорело по теми извън обхвата на отношенията в комисията - да се признаят двустранно дипломите за образование между двете държави, както и функционирането на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. В съгласуване и очакване сме за провеждане на следващото заседание, увери външният ни министър, която добави, че Бойко Борисов също се включил в дипломатическия разговор да има ускоряване ан разговорите.

Захариева беше питана как ще противодействаме на политиката на "регионална суперсила като Турция" и беше даден пример как следващият европредседател Австрия тази седмица затворила седем джамии. Трябва да сме внимателни да не се нарушават религиозните права, но не може да има проповядване на екстремизъм под маската на религията, беше тезата на външния ни министър. Ако не предприемем категорични мерки, а за такива не виждам воля, това ще има много тежки последици в средносрочна перспектива, отвърна Христов.

Консулски неволи

Eкатерина Захариева: ЕС остава твърдо в споразумението с Иран, но САЩ остават много важен партньор

ЕС остава твърдо в споразумението с Иран, но САЩ остават много важен партньор. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на въ...

Веднага се разграничихме от действията на консула в Одрин Васил Вълчев, поискахме и писмено обяснение от него. Това каза Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов, който визира случай от 3 март тази година. Тогава консулът ни отмени участие на танцов състав в програмата по отбелязването на Националния ни празник.

Според Захариева, в обяснението Вълчев посочил, че заради загинали 8 турски военни в операция „Маслинова клонка“ администрацията в Одрин казала, че на 3 март се отменят всички публични събития. Според консула ни имало съвсем малко време за реакция и той действал така, за да се запазят добрите отношения с Турция. Уверявам ви, че това действие ще бъде взето при годишното му атестиране, каза Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика