Темата за цените на газа разбуни духовете във Фейсбук - политици с разнородни позиции

6022
Темата за цените на газа разбуни духовете във Фейсбук - политици с разнородни позиции
Снимка: БГНЕС

България посрещна и 2022-а като 2021-а – с големи новини за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, обявено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и скандал с доставките на азерски газ, единствения различен от руския, който потребява България.

Дори и с повишението с 30%, определената от КЕВР цена на природния газ от 1 януари пак е значително по-ниска от тази на газовите борси в Европа, но все пак солена за държавата с най-нисък стандарт и покупателна способност в ЕС. Заради мораториума на цените на електроенергията, парното и ВиК услугите, наложен от 47-ото НС до 31 март, поскъпването на газа ще се отрази най-силно на газифицираните домакинства, на детски градини и кметства.

Булгаргаз ще предложи за февруари с 32% по-ниска цена на газа спрямо тази за януари

"Булгаргаз" ще предложи поевтиняване с 32 процента на природния газ през февруари, ако цените на европейските пазари се запазят на наст...

Според енергийни експерти освен директен ефект върху консуматорите на природен газ, новата по-висока цена на газа може да има и косвен ефект върху потребителската кошница. По-високата цена на газа ще се отрази и на електроенергийната ни система.

Експертите очакват поевтиняване на природния газ през февруари, заради понижаване на цените на световните пазари. Днес подобен анонс направиха от Булгаргаз. От държавния газов доставчик ще предложат поевтиняване с 32 процента на природния газ през февруари, ако цените на европейските пазари се запазят на настоящите си нива.

Миналият месец "Булгаргаз" внесе на 10-то число заявление за 14 на сто повишение, но в средата на декември газовите борси полудяха и регистрираха цени над 2050 долара за 1000 куб. м. Едва в последните дни на декември цените паднаха, но дружеството поиска 30 процента поскъпване от януари и го получи, което доведе до критики от страна на премиера Кирил Петков. Те бяха насочени към енергийния регулатор, че е позволил повишението и министър-председателят обяви, че ще бъдат сменени членовете с изтекъл мандат.

Интересни са политическите реакции по въпроса, които са сериозно обсъждани в социалната мрежа Фейсбук.

Ето ги:

Финансистът Васил Кендов свърза нивото на инфлацията с ангажимента ни към еврозоната

Ето така се вдигат цените - двойно. Според НСИ инфлацията е около 6%. От Нова година поскъпват банковите такси, такситата в София с 36...

Владислав Панев (Зелено движение, част от Демократична България)

Булгаргаз не знаят на кой свят се намират. Днес казали, че ако "цените на газа се запазят на сегашните нива от 65 евро на мегаватчас, те щели да предложат намаление на цената с 32 процента, под новите цени". Първо, цената беше 65 евро преди два дни, днес е 94 евро. Още преди Коледа заявих в парламента, че движенията са такива, че е абсурдно да се правят прогнози и за седмица напред, камо ли за месец или повече. Тогава бяхме стигнали рекорда от 180 евро, двойно над сегашното ниво. Отделно големият фал на Булгаргаз е с азербайджанския внос. Чийто цени и в момента са в пъти по-евтини от руските. Понеже по договор се смятат на база на котировките на петрола, които миналата година бяха относително стабилни. А държавната компания не си мръдна пръста да закупи договорените 1 млрд м3. Вместо това внесохме на ниски цени 4-5 пъти по-малко. Оттам и цените за бита и индустрията скачат.

Заложените от предишното управление бомби в енергетиката са ясни. Трябва да ги преодолеем и да действаме ясно, почтено и по нормални правила. Така имаме шанса да привлечем милиарди инвестиции. И цените да бъдат ниски, а България да печели. Бързите решения са компенсации и за бизнеса, и за домакинствата. Парите за това са в енергийните компании и фонд сигурност - милиарди. Няма смисъл да убиваме конкурентоспособността си, след като сега е момента да превземаме нови пазари.

Иван Хиновски (Има такъв народ)

Газът струва под 800 долара за пръв път от 10 ноември

За пръв път от 10 ноември цената на природния газ в Европа спадна под 800 долара за 1000 куб.м., показват данните от лондонската борса ...

Няма изненада в поскъпването на природния газ. За нас - енергийните експерти и анализатори, това не е изненада. За мен решението на КЕВР е абсолютно логично. Ръстът в цената на природния газ в Европа е много сериозен, което е следствие от много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след COVID кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглищни с газови производства.

Има редица фактори, които ще натискат цената на газа нагоре още повече - рязък ръст на потребление и търсене на европейските спот пазари, след като Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, а Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане. Това ще се яви като дефицит на електроенергия - паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент. България има алтернативи - доставките на азерски газ и от Турция, които могат да бъдат постигнати до 2 години. България има и собствени ресурси на природен газ, които, обаче, не изследваме.

Валери Попов (бивш депутат от БСП и настоящ представител на Българска прогресивна линия)

КЕВР онзи ден вдигнаха цената на синьото гориво с 30% по предложение на Булгаргаз, което е държавно дружество между другото.Питам се обаче къде е и защо мълчи новият министър на Енергетиката, когато едно държавно дружество предлага повишаване на цената на газа. Дали този министър ще продължава да мълчи за студения резерв на ТЕЦ Варна, или защо се бавят ремонтите на 3-те турбини на ПАВЕЦ Чаира, които ако заработят големите ВЕЦ-ове в системата на НЕК/Белмекен -Сестримо и Павел Чаира - общо 1560 Мегавата часа инсталирани мощностти/ отново ще балансират енергиината ни система, а не както сега ТЕЦ Варна и ТЕЦ-овете на господин Ковачки. А иначе вчера видяхме българския Премиер, много учуден от взетото решение на КЕВР. В това правителство явно няма никаква координация....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com