Теменужка Петкова: ГЕРБ ще внесе искане за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване

1132
Теменужка Петкова: ГЕРБ ще внесе искане за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Необходимостта от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост идва оттам, че действията на правителството на "Продължаваме промяната" са изцяло в противоречие с нашите национални интереси. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Теменужка Петкова - депутат от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката.

По думите ѝ в реформа номер 10: "Декарбонизация на енергийния сектор в България" е прието условие, според което българската енергетика трябва да се лиши от 50% от мощностите, които произвеждат електрическа енергия от въглища до края на 2025 г. Ангажиментът е за намаляване на емисиите с 40% до края на 2025 г. Единственият вариант за намаляване на тези емисии е да бъдат затворени тези централи, да бъде намалено производството, каза Петкова. "Оказа се, че този ангажимент е поет еднолично от г-н Асен Василев. Министерство на енергетиката е било изолирано", категорична е тя.

ГЕРБ: Служебният кабинет да предоговори с ЕК затварянето на централите, решено от Асен Василев

ГЕРБ обвиниха бившия финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, че еднолично е поел ангажимент за "зат...

Теменужка Петкова обясни, че член 21 от нормативната уредба, свързана с ПВУ, дава възможност на всяка една държава членка, при настъпване на определени обстоятелства, да иска изменение на Плана или изготвяна на изцяло нов план.

Позовавайки се на този регламент ГЕРБ ще внесат решение в НС да бъдат предоговорени условията, които, по думите на Петкова са "абсолютно неизгодни за България, в противоречие на нашите национални интереси и поставят под риск енергийната сигурност а България".

Теменужка Петкова коментира и доклада за мерморандума с "Джемкорп", който беше гласуван в парламента без депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". "Този меморандум, злополучен бих го нарекла, с "Джемкорп" на практика олицетворява стила и методите на управление на "Продължаваме промяната"", заяви тя.

По думите ѝ има грубо нарушение на чл. 85, ал. 1, т.5 от Конституцията, тъй като меморандумът съдържа клауза за арбитраж, а когато има такава клауза, такъв документ задължително подлежи на ратификация от Народното събрание. "Грубо е нарушен договорът за Евратом - чл. 103 от договора за Евратом, който казва, че когато се сключват международни документи с различни държави, организации или граждани, то задължително този документ подлежи на нотификация пред ЕК. И не на последно място - грубо нарушение на устройствени правилник на Министерски съвет. Меморандумът е сключен без нито едно министерство да съгласувало този документ", заяви Петкова.

Теменужка Петкова: Нямаме основание да подкрепим декларацията на ПП

„Това, което направиха колегите от ПП с т.нар. "декларация" е неуспешен опит да дублират нашето предложение – още в началот...

Според бившия енергиен министър и към настоящия момент този меморандум крие риск, въпреки е той е прекратен. "Но в меморандума е предвидена клауза за арбитраж, която клауза важи 2 години след прекратяване на меморандума, независимо по какви причини или тази клауза важи 2 години след изтичане срока на меморандума. В рамките на следващите 2 години съществува потенциален риск всяка една от страните по този меморандум да предяви претенция към другата страна, ако тя прецени, че има определени вреди, тала че този документ съдържа риск", заяви Петкова.

При гласуването днес в парламента е взето решение този документ да бъде изпратен на Държавна агенция "Национална сигурност", на МВР, на Министерски съвет. "Аз съм сигурна, че съответните компетентни институции ще направят всичко необходимо и виновните длъжностни лица ще бъдат извадени на показ и те ще понесат своята отговорност", заяви Теменужка Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика