"Юнион Ивкони" се оплаква от много проверки, иска прокуратурата да се намеси срещу транспортния министър

13334
"Юнион Ивкони" се оплаква от много проверки, иска прокуратурата да се намеси срещу транспортния министър
Снимка: БГНЕС

Защитаваме интересите им и правото на частен бизнес в България - с тези думи управителят на известния превозвач "Юнион Ивкони" Георги Атанасов съобщава, че е подаден сигнал от компанията до Върховна касационна прокуратура (ВКП) заради издадена, по твърдение на фирмата, заповед от изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация" д-р инж. Георги Палагачев.

Сигналът касае заповед 11-36-66/09.05.2022 г. В сайта на ИА "Автомобилна администрация", в графа "Издадени административни актове", Actualno.com не откри акт заради такава заповед към момента на публикуване на материала. Но в сигнала си Атанасов казва, че с въпросната заповед било наредено на всички регионални директори да извършат крайпътни технически проверки на превозните средства на три фирми - "Юнион Ивкони" ООД, "ПИМК" ООД и "Груп плюс" ООД. Резултатите трябвало да бъдат докладвани в специално изготвено приложение, "съдържащо информация за брой направени проверки и, забележете, брой съставени актове, като изпълнителният директор не се интересува дори от основанията за съставянето им", пише в сигнала. Там се казва, че въпросната заповед "е порочна и тенденциозна", като съгласно написаното това се правело заради протестите на превозвачите, "с цел сплашване на всички останали участници".

Заради протестите ли? Министерството на транспорта започва проверка на един от най-големите автобусни превозвачи

В ход е проверка, разпоредена от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, във връзка с разпространения сигнал от Сдружение ...

Интересен аспект от сигнала е, че "Юнион Ивкони" ООД вече имала лиценз за куриерски услуги, а транспортният министър Николай Събев, "доколкото ми е известно" (според написаното от Атанасов) е акционер в спедиторската фирма "Еконт". Затова и Атанасов иска проверка на Събев за конфликт на интереси заради издадената, според фирмата, заповед за проверки.

Друг интересен аспект е, че Атанасов твърди, че имал среща със служител на ИА "Автомобилна администрация" и той споделил, че лично Събев е заповядал да търсят и "ако няма, да се измислят толкова нарушения, колкото е нужно, за да оправдаят предстоящото отнемане на лицензите на "Юнион Ивкони" и "Груп плюс". По думите на Атанасов, въпросният служител бил готов да говори пред следствието.

"Днес ние искаме да се защитим, както бихме защитили правата на всеки гражданин в демократична България. И какво чуваме и виждаме – затръшването на железните врати в Народното събрание, оглушителния глас на отмъстителния човек, наричащ се министър, и обвиненията, че сме политически обвързани, че сме по-черни от дявола, нарушители, нередовни и незаконни", оплаква се Атанасов.

Предистория

Николай Събев: Превозвачите са използвани, за да падне правителството

Драги, колеги, вие сте използвани! Използвани сте да вдигнете температурата на напрежението и правителството да падне.. Така се обърна ...

"Юнион Ивкони" влезе особено силно в светлината на прожекторите, когато БНТ (програмен директор тогава е Емил Кошлуков, който след два-три месеца оглави Националната телевизия) спря предаването "Открито" на Валя Ахчиева. Това стана след обявен в ефир анонс на епизод, който гласеше следното: "За втори път Върховна административна прокуратура (ВАП) установи бездействие на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо един превозвач с автобуси. Първият път – след катастрофата при Ямбол и сега втори път, след катастрофата при Вакарел, със загинали пътници. Какво се случва, когато превозвачът откаже да предостави на контролния орган данните от тахографите на своите автобуси и безпомощна ли е "Автомобилна администрация" след като е написала на прокурора, че повече не може да изпълнява неговите разпореждания"?

В последния ден на септември 2018 година Ахчиева направи предаване, в което говори за "Юнион Ивкони". В предаването ѝ беше подробно разказано как "Автомобилна администрация" протака с месеци връчване на актове с нарушения на превозвача с абсурдни оправдания защо се бави - например защото от "Юнион Ивкони" не искали да вземат документите, пратени с куриер, при положение, че давността на актовете е само 3 години. В последното предаване за 2018 година Ахчиева обяви анонс, в който беше припомнена катастрофата край Вакарел, в която загинаха цели 10 души, а освен всичко друго репортерите на bTV и Нова телевизия блеснаха с неадекватно отразяване и въпроси към току що извадени от преобърнатия автобус хора. Предаването на Ахчиева обаче така и не видя ефир точно преди коледните празници.

През 2022 година, Георги Палагачев беше назначен начело на ИА "Автомобилна администрация" на мястото на Бойко Рановски. Оказа се, че Палагачев има интересна професионална история - той е бил дисциплинарно уволнен по времето на Бойко Борисов. Според Палагачев, причината е, че е изпълнявал съвестно задълженията си за проверка на "Юнион Ивкони" заради катастрофа на 30 октомври, 2017 година на АМ "Тракия". Тогавашното ръководство на ИА "Автомобилна администрация" обаче му попречило, по думите му пред съда. Съдът обаче оставя в сила дисциплинарното му уволнение.

ЗАГЛАВНА СНИМКА: ГЕОРГИ АТАНАСОВ, УПРАВИТЕЛ НА "ЮНИОН ИВКОНИ"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика