Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващите нарочно не искат важни референдуми

29 май 2014, 08:48 часа • 15720 прочитания

Съпротивата срещу референдума за изборните правила е огромна. Това каза председателят на инициативния комитет на идеята професор Георги Близнашки.

Днес комитетът ще изпрати на председателя на Народното събрание отворено писмо, с което оборват заключенията му за недаването на зелена светлина да се поправят грешките в подписката, установени от ГРАО. Работим и върху жалбата пред Върховния административен съд (ВАС) по случая и вероятно утре ще я внесем.

Още преди три дни пред Actualno.com проф. Близнашки обясни казуса – Михаил Миков не дава един месец срок да се коригират около 108 хил. подписа по инициативата за изборния референдум, защото председателят на Народния парламент вкарва едномесечния срок в рамките на срока от три месеца, който първоначално се дава за събиране на 500 хил. подписа.

От своя страна Владимир Геориев, който е представител на „Република БГ”, обяви, че Законът за прякото участие на граждание в управлението (ЗПУРГ) реално работи за големите партии. Три месеца събирахме подписи, както е по закона и мога да ви кажа, че е абсурдно за такъв срок да се съберат 500 хил. подписа, ако нямате голяма партия зад гърба си, каза Георгиев пред Нова телевизия. Имаме 372 хил. подписа, а ЗПУРГ реално трябва да е така направен, че всеки гражданин лесно и достъпно да може да изрази позиция - вместо това има всевъзможни спънки, особено с местата, където да се събират подписи, добави той.

Георгиев добави, че очаква тяхната инициатива за спиране на партийните субсидии да бъде поставена в парламента. Досега не сме чули един аргумент срещу нашите доводи тези субсидии да отпаднат, категоричен е той.

Ако имаше подкрепа за референдумите, избирателната активност на евроизборите нямаше да е 33%, каза професор Близнашки. Защо го търпим това – купуват се гласове, говорим как не сме готови за референдуми – нека не сме готови, нека видим. Аз съм сигурен, че българският народн е готов, завърши Георгиев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес