Увеличаваме броя на военнослужещите в Афганистан

2678
Увеличаваме броя на военнослужещите в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Увеличаваме броя на военните в Афганистан. Това става ясно от днешното решение на правителството по време на редовното заседание на Министерски съвет.

Правителството прие изменение на РМС № 707 от 17 октомври 2014 г. за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан и за разрешаване участието на до 110 военнослужещи с личното им въоръжение и екипировка и военна техника от въоръжените сили на България в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”, предаде БГНЕС.

Правителството решава за участието на въоръжените ни сили в Афганистан

На редовното си правителствено заседание Министерският съвет ще реши за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръ...

Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им. Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени.

Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса, става ясно още от решението на правителството. 

Actualno.com припомня, че в края на 2015 г. тогавашният външен министър Даниел Митов обяви, че за 2016 г. България ще запази контингент до 110 военни в Афганистан. Към онзи момент Митов посочи, че се запазва и размерът на годишната вноска на нашата страна за афганистанските служби за сигурност - половин милион долара.

Каракачанов ще наблюдава демонстрация на бригада "Специални сили"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и заместник-началникът на отбраната г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com