ВАС отмени броенето на разписките от машинното гласуване

5771
ВАС отмени броенето на разписките от машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването с машини.

Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов. Атакувано беше решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021 г. за приемане на Методически указания на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Божидар Божанов, ДБ: Когато политическата воля е насочена към корупция, няма електронно правителство (ВИДЕО)

Подадохме жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласуване първо защото чисто формалният аргумент е, ...

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Припомняме, че решението на ЦИК предизвика остри реакции от страна на политици, политически партии и представители на неправителствения сектор. Оказа се, че и самата комисия не е единодушна по отношение на броенето на разписките.

"Трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините за гласуване. Затова е разумно да се броят контролни разписки". Това заяви преди дни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов с уточнение, че той лично е против ръчното им броене. Защо трябва да се броят всички контролни разписки обаче, попита Томов и даде пример – все едно всяка пита кашкавал да се проверява от Агенцията при храните преди да отиде на пазара. Трябва представителна извадка – иначе елиминираме едно от най-големите предимства на машинното гласуване, т.е. да няма изцяло човешки фактор при броенето. С други думи, максимална възможност за грешки.

Прозрачност без граници: Решението за броенето на разписките от машинното гласуване създава риск за вота

Асоциация „Прозрачност без граници“ изразява своето недоумение от решението на Централната избирателна комисия за преброява...

Томов каза, че при разлика между машинния протокол и преброяване от хора на разписките се зачита машинния протокол – така било по закон.

"Решението на ЦИК поставя въпроси, които биха могли да застрашат добрата организация на изборния процес, нормалното протичане в края на изборния ден", коментира и Ваня Нушева, програмен директор на “Прозрачност без граници” преди решението на ВАС.

В позиция на "Прозрачност без граници" от вчера се казва, че с това решение на ЦИК се обезсмисля машинния вот, а ЦИК дописва Изборния кодекс и превишава правомощията си има опасност от опорочаване на вота. "Проверката на софтуера на машините трябва да се извърши от специалистите и да се осигури публичност на действията по проверка на кода. Извършването на броене на разписките е начин да се удостовери дали този софтуер работи и това действие е допустимо.

Припомняме още, че при проверката през юли месец на извадката от машините беше установено, че софтуерът работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика