Василев: Газът е политическо решение за натиск, ефектите върху България ще бъдат по-ограничени

2002
Василев: Газът е политическо решение за натиск, ефектите върху България ще бъдат по-ограничени
Снимка: БГНЕС

Газът е политическо решение за натиск, ефектите върху България ще бъдат по-ограничени. Това каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев по време на блиц-контрола в Комисията по бюджет и финанси. 

Той коментира и високите на цените на газа. Според него имаме безпрецедентна ситуация на газовия пазар и тя не е била в средните сценарии на която и да е държава. 

"За съжаление както неведнъж сме обсъждали и тук и в Европа, газът не е нормална стока, а е политическо решение за оказване на международен натиск", каза още той. 

"Ефектите върху България ще бъдат по-ограничени", смята вицепремиерът. Според него най-големият ефект ще бъде върху Топлофикация София. 

Още: Енергийният министър не отрече, че може да имаме проблеми с доставките на газа

Той бе попитан дали има стрес сценарий за рецесията. "Има такъв сценарий, той не е катастрофален, но не е и много приятен", заяви още Василев. Той обясни, че при подготовката на актуализацията на бюджета и в разчетите на макрорамката в парламента, има направен лош сценарий, в който са заложени малко по-лоши развития. 

"Заложено е пълно спиране на износа по море с оглед на затваряне на Босфора, заложено е прекъсване на доставките на петрол и намалени доставки на газ в обем до 50 % от това, което ние пожелаваме, значително завишени цени на пшеницата и мигрантска вълна", добави вицепремиерът в оставка. По думите му този сценарий не е красив и при него икономическият растеж остава положителен, но на ръба, а инфлацията се вдига значително с около 4-5 %. 

Той увери, че бюджетът, който е бил предложен в  актуализацията е имал достатъчно буфери. Финансовият министър каза, че има предвидени и оперативни действия и те предвиждат освен общите доставки на газ и с индивидуални страни, за да може да се подсигури наличието на газ при условия, при които българската индустрия може да ползва. 

Част от въпросите към вицепремиера и финансов министър бяха свързани с дълга, фискалния резерв и изпълнението на бюджета.

Василев прогнозира, че би следвало в края на годината да имаме значително по-голям фискален резерв. "Той да бъде с около 3 млрд. По-висок, колкото е нормално за края на годината", обясни той.  

Вицепремиерът в оставка коментира изпълнението на бюджета. "Засега изпълнението на бюджета върви по план, т. е. не очакваме проблеми с приходната част. Преувеличената приходна част, вследствие на актуализацията е изпълнима, но макар и с натиск", каза още Василев. Той уточни, че що се отнася до бюджетния ефект на намаляването на цените на международните пазари, това по-скоро ще се усети в  догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика