Велизар Шаламанов: Темата с взривения камион на Кримския мост не е затворена за България

3178
Велизар Шаламанов: Темата с взривения камион на Кримския мост не е затворена за България
Снимка: Actualno.com

Темата за взривения на Кримския мост камион не е приключена, тя сега се отваря за България. Това каза по БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по въпросите на националната сигурност.

„Трябва да има отговор поне на три въпроса – защо българското правителство не отговори веднага, че държавата ни няма нищо общо с тази атака; откъде у нас знаят точно кой камион да търсят, защото споменатото от Следствения комитет на Русия не дава конкретни данни; как успяха българските служби за толкова кратко време да докажат, че няма преминаване през България. Отговорите на тези въпроси са пряко свързани и с това как работи нашата система за национална сигурност. Ако се окаже, че ние продължаваме да получаваме секретна информация от Москва, това може да е доста страшно за нашата национална сигурност. България по никакъв начин не трябваше да се ангажира, освен да каже, че всичко, което излиза от Москва трябва да бъде игнорирано. Защото единствената му цел е пропаганда, дезинформация и създаване на разединение. Ние имаме един комплекс, който не сме преодолели. Когато някой нещо изпусне в Москва, ние го приемаме като заповед за действие“, категоричен бе Шаламанов.

Време е президентът и служебното правителство да спрат да унижават отечеството ни с позиции, които ни отдалечават от съюзниците в НАТО и ни свързват с опорките и дезинформацията на Кремъл, смята експертът.

Съветник на президента: Темата с българската следа при взрива на Кримския мост е приключена

Правителството и отговорните структури реагираха по максимално бързия начин. Изясни се, че ние нямаме никакво отношение към камиона, вз...

„Ние следваме дневния ред на Москва, а не на България, НАТО и ЕС“.

Припомняме, че вчера от Министерския съвет съобщиха, че камионът – бомба, взривил Кримския мост, никога не е бил в България. През последните дни по темата се активизираха службите и прокуратурата, за да се установи дали има т.нар. българска следа в случилото се в събота.

В Русия има напрежение между службите и армията, обясни Шаламанов.

„Руската армия не е готова за войната, която води в момента. Една нестабилна и разпадаща се Руска федерация обаче е по-голяма заплаха за света, дори от тази война“.

Бойко Ноев постави висока оценка на правителството за реакцията си за взрива на Кримския мост

Бившият служебен министър на отбраната Бойко Ноев постави оценка 9 от 10 на българското правителство за реакцията за взрива на Кримския...

Всяка нормална армия се готви да воюва срещу противници и да разрушава военни обекти, но някой осъществява насилие върху руската, за да извършва военни престъпления, вместо да воюва на бойното поле, заяви той.

„Това отново поставя въпроса за предоставяне на масирана военна помощ за Украйна. Предстои срещата на министрите на отбраната на страните -членки на НАТО за ситуацията там, а България пак е поставена в унизително положение, защото министър Димитър Стоянов заяви, че в никакъв случай няма да окажем военна помощ на Украйна. Страната ни се съпротивлява и за приемането на разширени многонационални сили и засилването на противовъздушната охрана с участието на самолети на Алианса. Това трябва да бъде преодоляно с решение на нашия парламент, иначе се поставяме в уязвима позиция“.

Стремежът на президента да ограничи ролята на парламента чрез отлагане на свикването му и скандализирането на първото заседание с предложението на администрацията да бъде поканена посланик Митрофанова е сериозен проблем, смята той.

„Създава се обстановка, в която трудно ще се водят дебати“, обобщи Шаламанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика