Вени Марковски: Тези, които казват, че електронното гласуване е невъзможно, просто не го искат

28265
Вени Марковски: Тези, които казват, че електронното гласуване е невъзможно, просто не го искат
Снимка: БГНЕС

Ако някой казва, че електронни избори не могат да се направят в България, значи просто не иска да се направят”. Това каза категорично в сутрешния блок на Нова телевизия богърът Вени Марковски, който е вицепрезидент на ICANN и е известно лице в технологичните среди. Марковски има много проекти в областта на свободния софтуер, бил е координатор на Глобалната инициатива за политиката в интернет за България.

Софтуерният специалист направи сравнение с Естония, където се гласува по интернет от 10-ина години насам. Относно опасенията, че така по-лесно може да се контролира вотът, които изтъкна на висок глас най-вече Мая Манолова, Марковски обясни, че това е въпрос, който технически може да бъде решен.

„Хората могат да се чувстват толкова сигурни, колкото и когато влизат в банката с компютъра си и нареждат банков превод”, заяви експертът. По думите му идентификацията за електронното гласуване ще става с електронен подпис, както при електронното банкиране.

Това обаче може да стане за следващи избори, не и за тези за европейски парламент.

Какво представлява електронното гласуване?

Електронно гласуване (познато като е-гласуване) е термин, обхващащ няколко различни типа гласуване, включващ електронни средства за г...

От политическа гледна точка с предложенията си за електронното гласуване, за задължителното гласуване и за мажоритарния избор президентът Росен Плевнелиев все едно извади рапира в битка, в която другите ползват тояги. Това заяви политологът Евгени Дайнов.

Според Дайнов реакцията на управляващите по отношение на идеите е чиста паника. Мнението му беше подкрепено и от едно от лицата на „Протестна мрежа” Антоанета Цонева. Шефът на социологическата агенция „Медиана” Кольо Колев обаче беше на противоположната позиция – подобно на Мая Манолова и той видя в електронното гласуване и в задължителния вот начин да се манипулират изборите. Според него това щяло да става като се събирали например личните карти на ромските малцинства и един човек да гласува за стотици. Това твърдение беше оспорено от Дайнов и Цонева, които попитаха колко би струвало да се направи такава манипулация, защото ще се наложи задължително да се плаща за всеки електронен подпис. А това означава суми от порядъка на 20-30 лева „на парче”.

Колев не можа да отговори нищо на думите на Цонева, че в крайна сметка трябва да се направи референдум по тези въпроси, както предлага и президентът и народът да реши. Самата Цонева счете липсата на конкретен отговор за съгласие от страна на социолога с провеждането на референдум, на който да се види какво мислят хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика