Вигенин: Депутатите да се консултират с МВнР преди визити в чужбина

13221
Вигенин: Депутатите да се консултират с МВнР преди визити в чужбина

Надявам се от тук нататък да се създаде традиция, според която подобни визити на народни представители да се съобразяват с българските позиции и най-малкото да има достатъчно добро съгласуване с компетентните институции, в случая с МВнР. Това каза пред журналисти в парламента външният министър Кристиан Вигенин по повод пътуването на четирима депутати в Тайван, предаде „Фокус”.

Вигенин посочи, че не може да квалифицира пътуването като скандал. „Но мисля, че не е била удачна тази визита, още повече, че в допълнение към частния характер, както се определя, са имали срещи с парламентаристи. По принцип това надхвърля допустимите рамки на провежданата от България политика до момента”, отбеляза министърът. „МВнР не е в състояние да контролира тези въпроси. Поради повишената чувствителност по тези въпроси, надявам се от тук нататък да има по-внимателен подход и народните представители да се консултират с МВнР преди подобни визити. Разбирам, че някои от тях вероятно не знаят официалната българска политика, вероятно имат своя гледна точка, но винаги е добре да отчитат позицията и на МВнР. Ние не сме били информирани за програмата на това посещение”, каза Вигенин.

Вигенин не е особено доволен от свършеното от Страхил Ангелов в Сирия

В никакъв случай не може да считаме, че това посещение и позициите, които са изразявани там имат връзка с официалната българска позиц...

По думите му визитата в Тайван по никакъв начин няма да засегне или компрометира отношенията на България с Китай. „Затова аз самият достатъчно спокойно подхождам към това. Призивът ми е да се внимава, защото външната политика се реализира основно от МВнР, правителството и президента. Народното събрание, парламентарната дипломация има своята роля, тя се засилва с времето и затова към подобни визити трябва да се подхожда внимателно, особено, когато разходите на български народни представители за пътуване се поемат от посрещащата страна. Това отива малко по-далеч отколкото е редно за един български народен представител”, каза министърът.

На въпрос дали председателят на Народното събрание трябва да вземе по-сериозни мерки по отношение на визитите на депутати извън страната, Вигенин каза: „Отдавна минаха времената, когато България издаваше изходни визи. Не виждам начин, по който такива визити могат да бъдат спирани. Те са въпрос на лична отговорност на всеки един народен представител. Надявам се от тук нататък да се създаде една традиция, според която подобни визити да се съобразяват с българските позиции и най-малкото да има достатъчно добро съгласуване с компетентните институции, в случая с МВнР”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика