Вигенин: Санкции срещу Русия могат да ударят силно българската икономика

20762
Вигенин: Санкции срещу Русия могат да ударят силно българската икономика
Снимка: БГНЕС

Външният министър трябва да заема позиция, която е в интерес за страната му, а не такава, която отива в крайност. Ако има санкции за Русия, те могат да повлияят много негативно на българската икономика. Това стана ясно от изказване на министъра на външните работи Кристиан Вигенин пред Дарик радио.

Той коментира предложението България да наложи вето, ако ЕС прибегне до икономически санкции срещу Русия. Вигенин е срещу налагането на вето, според него трябва да се избягва всяка крайна позиция, защото като страна-членка на ЕС България е в различни процеси с останалите 27 страни-членки и това може да навреди на отношенията ни с тях.

Вигенин: Македонският филм за Самуил няма да помогне за добросъседството

Проектът, за който се пише в българските медии, е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова. Доколкот...

„Ние сме в средата на един процес и всяка категорична заявка в момента ще навреди на страната ни", добави министър Вигенин.

По думите му има немалко страни членки на ЕС, които са изключително скептични по отношение на евентуално налагане на санкции спрямо Русия: „Ние работим активно с тези страни, за да направим така, че ЕС, ако изобщо премине към обсъждане на темата за санкциите, да бъде изключително внимателен. Категоричните заявки вредят на която и да е страна в ЕС, защото това е съюз от 28 страни членки. Поставянето на 27 други страни членки пред свършен факт, ще ни навреди в конкретната ситуация и би създало едно особено отношение към страната ни в други случаи, когато ние ще искаме да се вземат решения".

Нашата позиция не може да не отчита това, че Русия е вторият по големина икономически фактор в нашата икономика, както и че ние имаме исторически връзки с Русия. Вигенин посочи, че действията на ЕС не са срещу руския народ, това не е наказание срещу руския народ, а срещу руското ръководство. Впечатлението, че светът тръгва към някаква студена война е толкова преувеличено. Мисля, че трябва по-спокойно да приемаме нещата, каза той.

Ние не знаем дали ще има санкции и какви ще бъдат те, не знаем и каква ще е реакцията на Русия, има твърде много неизвестни. Но трябва да знаем, че санкции могат да ударят наистина тежко българската икономика. В момента България на практика няма от къде да получи необходимите количества газ, България няма необходимите газови връзки с другите страни, каза министърът. По думите му каквото и да се случи оттук нататък, България трябва да диверсифицира газовите си връзки.

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общ...

Вигенин коментира изграждането на голям терминал в Гърция за течен газ, от там ще е възможна доставка на природен газ от различни източници. Тук стигаме до връзката ни в Катар, откъдето можем да внасяме втечнен газ. Кристиан Вигени каза, че една от темите на срещата му с външния министър на Израел е била тази - новите находища на природен газ в Израел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика